narancsos-mákos süti – másnéven a Púpos

narancs_torta

Piszke nemrégiben arra buzdított, hogy könyvből főzzünk. Ott is bevallottam, hogy az olvasmány élményeim nemigen késztettek sose főzésre. Annál inkább a filmek!! Egy lágyan olvadó karamell, vagy egy vaníliafagyival keveredő áfonyás pite azonnal tettekre ösztönöz. Úgy látszik vizuális típus vagyok.

És hogy hogy jön ez ide? Ez a remekbe szabott narancsos-mákos torta az ízével teljesen elnyerte a szívem, a formájáról viszont a zsenge gyermekkoromban rengetegszer látott “A Púpos” című film jutott eszembe – persze Jean Marais-val a főszerepben.

Az enyhén megpirított mákszemek és a narancsa aromája a tetejét fedő csokoládéval olyan harmóniává olvadt össze, hogy kár lett volna a kis vizuális hiba miatt kihagyni a receptet. Viszont a probléma orvoslására szívesen fogadok tanácsokat! Hogyan rakjam a formába úgy a tésztát, hogy ne púposodjon fel a közepe???

Narancsos-mákos torta

300 g vaj

220 g nádcukor

3 tojás

300 g liszt

1,5 tk sütőpor

2 (bio)narancs leve

4 (bio)narancs héja (vékonyan lehámozva)

50 g mákszem, enyhén megpirítva (szárazon)

a tetejére:

120 g étcsokoládé

50 ml tejszín

A sütőt előmelegítettem 180 C°-ra és egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral.

Robotgéppel kikevertem 250 g vajat a cukorral, aztán egyesével a tojásokat is beleütöttem. A liszthez öntöttem a sütőport, majd ezeket is a tojásos masszához adtam. Végül belekerült a a narancslé, 2 narancs reszelt héja és a mák is.

Alapos keverés után öntöttem is a formába, majd kb. 50 perc alatt megsütöttem. Tűpróba nem árt.

Közben a maradék két narancsról vékonyan lehámoztam a héját, néhányszor sima vízzel átforraltam, végül a maradék 25 g cukorral és 100 ml vízzel főzni kezdtem. Akkor jó, ha már csak egy egészen sűrű, szirupos lé marad alatta. Ekkor a narancshéjakat sütőpapírra szedtem és hűlni hagytam.

A csokit gőz fölött felolvasztottam a maradék vajjal és összekevertem a tejszínnel.

A teljesen kihűlt tortára vékony sugárban rálocsoltam a csokit majd rászórtam a kandírozott narancshéjat.

Másnap az igazi….

N.

A receptetet a novemberi GoodFoodban leltem.

Category: desszert, Ennivaló  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*