Csirkecomb datolyával, sherryvel és sütőtökös árpagyönggyel

sultcsirke_datolya

Ez a recept is a novemberi GoodFoodból való, ami valahogy annyira jól sikerült, hogy szinte az egész újságot végigfőztem már.

A csirkecomb a sherry és a datolya ellenére sem lett édeskés, viszont nagyon finom, puha omlóssá párolódott a zamatos lében. A saláta mellé a visszamaradt szaft nem anniyra kellett, ha más körettel tálaljuk, esetleg be lehet sűríteni némi kis keményítővel.

Datolyás, sherrys csirkecombok

5-6 ek olívaolaj

6 csirkecomb

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

8-10 fokhagymagerezd, a héjában hagyva

1 kk őrölt római kömény

200 ml sherry

egy citrom reszelt héja és kifacsart leve

egy marék hámozott mandula, durvára vágva

12 datolya, kimagozva, durvára vágva

egy csomag petrezselyem, apróra vágva

.

A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra.

Egy nagyobb serpenyőben megmelegítettem 2-3 evőkanál olívaolajat, és a besózott csirkecombokat átpirítottam rajta, majd egy nagyobb tepsibe rendeztem őket.

A serpenyőbe öntöttem még 2 ek. olajat, rádobtam a hagymát és a héjában hagyott fokhagymát és 10 perc alatt aranybarnára pirítottam. Azután belekevertem a köményt, a citromhéjat, ráöntöttem a citrom levét és a sherryt, majd felforraltam.

Beledobtam a mandulát, a datolyát és a petrezselymet is,  és az egészet a csirkecombokra öntöttem. Fóliával lefedve kb. másfél órát csücsült a sütőben. Az utolsó fél órára levettem róla a fóliát, hogy ropogósra sülhessen, s időnként jól meglocsolgattam a levével.

Sütőtökös árpasaláta

1 fél sütőtök, meghámozva és gerezdekre vágva

2-3 ek olívaolaj

125 g árpagyöngy

egy kisebb fej brokkoli

2-3 paradicsom (aszalt is lehet)

1 lilahagyma, apróra vágva

2 ek tökmag

egy marék friss bazsalikomlevél

az öntethez:

3 ek balzsamecet

3 ek olívaolaj

½ ek Dijoni mustár

1 gerezd fokhagyma

A sütőtökgerezdeket olívaolajjal meglocsolva a 200 Cº-ra előmelegített sütőbe toltam (akár a csirkével együtt is betehetjük) és kb. 25-30 percig sütöttem, amíg picit meg nem pirult.

Közben az árpagyöngyöt sós vízben megfőztem. Nem kell teljesen puhára, a legjobb, ha egy kicsit ‘al dente’ marad.

Amíg az árpa főtt, a FlavourShakerben összekevertem az öntet hozzávalóit – erre a célra egy csavaros tetejű kisebb befőttesüveg is megteszi, csak akkor előtte a fokhagymát nyomjuk át a fokhagymaprésen.

A kifőtt árpagyöngyöt leszűrtem és összekevertem az öntettel, majd félretettem hűlni.

A brokkolit rózsáira szedtem és párolóbetéten 10 perc alatt félpuhára pároltam.

A kihűlt árpát összekevertem a brokkolival és a sütőtökkel, megszórtam a pirított tökmaggal, beletettem a lilahgymát, a paradicsomot és a bazsalikomot is, szükség szerint elláttam sóval és borssal, majd jól összeforgattam az egészet.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*