Banoffee cheesecake

cheesecake_banofee

Már a karamelles cheescake-nél is azthittem, ezt tovább nem lehet fokozni, de nekem ez a banánnal megbolondított verzió még jobban ízlett.

A különböző édességek “házasításából” eddig csak remek dolgok születtek, így volt ez a brownie és a cheesecake, vagy a creme caramell és a cheesecake frigyénél is. Gyanús nekem ez a bigámista édesség, amely most megint elcsábult, mégpedig a Banoffee pie nevű édesség csavarta el a fejét. Amit mellesleg teljesen megértek, hisz ez a tipikus angol édesség az én szívemhez is nagyon közel áll – kekszalapon édes tejszín, banándarabok és lágyan ömlő karamellkrém (dulce de leche). Ez már így önmagában is elég jó, mindezt cheesecake formában….. Próbáljátok ki!

A recept már megint a novemberi GoodFoodból való, ahogy az alábbiak is:

Csirkecomb datolyával, sherry-vel és sütőtökös árpasalátával

Narancsos-mákos süti

Csípős, fűszeres céklasaláta

Kéksajtos, sonkás torta

Almás-karamelles lilakáposzta

Banános-karamelles (banoffee) cheesecake

(20 cm-es, kapcsos tortaformához)

az alaphoz:

250 g Győri Zabfalatok keksz (vagy bármi más, hasonló típusú)

100 g vaj

2 ek nádcukor

a krémhez:

2 banán

2 ek citromlé

400 g Philadelphia krémsajt

3 tojás

85 g nádcukor

1 vaníliarúd kikapart belseje

150 ml créme fraiche (ha nincs, urambocsá’ helyettesíthető tejföllel)

50 ml tejszín

egy konzerv Dulce de Leche (397 g) vagy 3 tubus /egy konzervdoboz sűrített tejből házilag elkészítve (részletek itt)

a tetejére

2 banán

némi citromlé

A sütőt 180 Cº-ra előmelegítettem.

Először is az alapot készítetem el. Ehhez a kekszet aprítógépbe szórtam és néhány gombnyomással morzsásra daráltam. Hozzáadtam a vajat és a cukrot, majd hagytam a gépet dolgozni – az szépen össze is vegyítette nekem.

Egy 20cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába egy megfelelő méretűre szabott sütőpapírt tettem, majd a vajas kekszmorzsát belenyomkodtam.

A formát alaposan becsomagoltam alufóliába, majd egy nagyobb, mélyebb tepsibe állítottam.

A krémhez az összes hozzávalót egy mélyebb tálba tettem és merülőmixerrel jó alaposan összekevertem – ez történhet turmixgéppel vagy aprítóval is.

Ezt a keveréket a kekszalapra öntöttem és a karamellkrém kétharmad részét egy kiskanállal belepotyogtattam.

A becsomagolt tortaforma köré úgy 1-1,5 liter forró vizet öntöttem és úgy toltam be a sütőbe. ahol kb. 45-50 perc alatt készült el. A teteje még remegős volt, mikor kikapcsoltam, de a hűlés alatt remekül összeállt. Fontos, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, úgy kisebb az esélye, hogy kireped a teteje.

Másnap a citromlével meglocsolt banánszeletekkel és a maradék karamellt rácsurgatva tálaltam.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*