Tudom, azt mondtam, hogy ha még kapok rebarbarát, megint ilyen sütit fogok készíteni. De persze megint előtört a agsztroblogger tudat és győzött a mindig újabb és újabb receptek kipróbálásának vágya.
A férjem szerint is ez az egyetlen hátránya a dolognak – amellett, hogy időnként kihűl az étel a fotózás miatt – hogy hiába nagyon finom valami, soha többet nem készül el, mert mindig van valami más, amit ki kell próbálni.
Ez persze azért eléggé sarkított így, de valóban van egy ilyen jelenség, erről gondolom mások is tudnának mesélni.
Szóval az újabb adag rebarbarámhoz újabb receptet találtam Kalinkánál, aki kókusszal és eperrel házasította. Nagyon finom lett az összhatás, de nekem lényegesen több cukrot kívánt a gyümölcs (a receptben már az emelt mennyiség található)
Rebarbarás-epres-kókuszos pite
a kelt tésztához:
1,25 dl tej/rizstej
25 g élesztő
275 g liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű is)
25 g olvasztott vaj/növényi margarin
4 ek nádcukor
1 tojás
csipet só
a gyümölcsréteghez:
400 g rebarbara
300 g eper
6 ek kókuszreszelék
6-8- ek nádcukor
a tetejére:
100 g vaj
100 g liszt
100 g kókuszreszelék
100 g nádcukor
2 ek kókusztej /víz
A tésztához az élesztőt összekevertem a tejjel, majd az összes többi alkatrész hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrtam.
Konyharuhával letakarva félreraktam kelni, addig megcsináltam a sütemény többi részét.
A rebarbarát megmostam, és kb. 2 cm-es darabokra vágtam. Az epret is megpucoltam és a nagyobbakat félbevágtam, majd összeforgattam a cukorral.
A morzsához valókat is egyszerűen csak összegyúrtam – itt kivételesen nem is kell túlzásba vinni a dolgot, elég csak úgy elnagyoltan, hogy tényleg morzsás maradjon.
Egy közepes tepsit (kb. 25x35cm) kibéleltem sütőpapírral és bekapcsoltam a sütőt 180 ºC-ra.
A kelt tésztát lisztezett munkalapon kinyújtottam, s úgy tettem a tepsibe, hogy pereme is legyen körben. Megszórtam a kókuszreszelékkel és rászórtam a cukorral összeforgatott gyümölcsöket.
Az egészet beterítettem a kókuszos morzsával és a még egy félórát pihentettem. Az előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Másnapra puhul meg igazán és egy gombóc vaníliafagyi remekül passzol hozzá.
Vélemény, hozzászólás?