Még mindig rebarbara – eperrel és tökmaggal

rebarbara_eper_sutemeny_ii

Azthiszem ezennel vége a rebabrbarás recepteknek, kicsi az esély, hogy kapnék még a piacon. De ha mégis, úgy rettegjetek, mert senki nem akadályozhatja meg, hogy új recepteket próbáljak ki!

A szezon sztárja az epres-rebarbarás sörbet volt, de a gyömbéres-fűszeres mártás is nagy sikereket aratott. A sütemények közül a pudding került a dobogó tetejére, amíg meg nem érkezett ez a ‘crisp’.

Imádom ezeket az angol elnevezéseket: cobbler, crisp, crumble. Mindegyik egy gyümölcsös finomságot takar, ropogós tésztaréteg alatt. A crisp tetejére többnyire vaj-liszt-zabpehely-cukor kombináció kerül, ezt most egy kis tökmaggal tettem még ropogósabbá.

Epres-rebarbarás crisp tökmaggal

225 g vaj/növényi margarin

1,5 bögre liszt

1,5 bögre nádcukor

0,5 tk só

1 bögre zabpehely

1 bögre tökmag

a gyümölcshöz:

600 g rebarbara

400 g eper

1 bögre nádcukor*

¼ bögre keményítő

egy csipet só

*Ha nem reberbarával csináljuk, szerintem lényegesen kevesebb cukor is elegendő

A megtisztított feldarabolt gyümölcsöket összekevertem a cukorral, a keményítővel és a sóval.

A tésztához valókat az aprítógépbe öntöttem és morzsásra kevertem.

Egy nagyobb tűzálló tálat kivajaztam, beleraktam a gyümölcsöket és a tetejére morzsoltam a zabpelyhes tésztát. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 1 órát sült.

Egy idő múlva a gyümölcsök igen sok levet eresztettek és elkezdett kibugyogni a tálból. Érdemes mindenképpen alárakni egy tepsit, vagy az enyémnél (22 cm széles, 5 cm mély) egy kicsivel nagyobb tálban sütni.

(Az eredeti receptet itt találtam)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*