Matcha tiramisu Carpe Diem módra

Mivel nálunk szinte mindenki nyáron született, ez az időszak egy egybefüggő buliperiódus. Néha tömbösítünk ugyan, de élvezzük, hogy együtt lehet a család.

A tegnapi bulira ez volt az egyik édesség (a három közül), ami készült. A színe kicsit megbotránkoztatta az egybegyűlteket (mitől ilyen zöld?), de aztán a legszkeptikusabbak is bevallották, hogy bizony finom.

A debreceni Carpe Diem-ben ettem ilyet először és igen mély nyomokat hagyott bennem.  Nem is hagyott nyugodni a dolog, be is szereztem egy adag zöld teát (matcha). A nyáron elkészült fagyi is nagyon finom volt belőle, itt volt hát az ideje, hogy újra előkerüljön. A receptet is a teázó honlapján találtam – bár az arányokat magam kísérleteztem ki.

Matcha tiramisu (kb. 12 kisebb adag)

400  g babapiskóta

1 ek matcha tea

100 ml cseresznyelikőr

1-2 dl tej

a krémhez:

500 g mascarpone

4 tojás

100 g cukor

2 dl tejszín

1 tk matcha

Az első jótanács: vegyetek jó minőségű babapiskótát! Vagy süssetek otthon. Receptet itt is találtok.

Szóval ha sikerült normális babapiskótát szerezni/sütni valószínűleg sokkal egyszerűbb lesz az egész, nem kell annyit küzdeni, mint nekünk.

A jó minőségű babapiskóta ugyanis, ha meglocsoljuk kellő alkohollal és a zöld teaporral összekevert tejjel, valószínűleg szépen pempősíthető. Nem így az általam vásárolt adag – komoly harc árán sikerült csak megfelelő állagúvá varázsolni. És ebben a folyamatban egy aprító és egy lelkes férj is komoly szerepet kapott.

Az élénkzöld masszát félretéve (és reménykedve, hogy innen csak jobb lesz) továbbléphetünk a krém készítése felé.

A tojássárgákat fehéredésig kevertem a cukorral, a fehérjét pedig egy csipet sóval habosítottam.

A mascarponét két tálba elfeleztem és mindkét adaghoz öntöttem 1-1 dl tejszínt. A tojássárgákat is igazságosan elosztottam, majd az egyik tálba egy teáskanálnyi matcha teát is szórtam. Robotgéppel mindkét adagot habosra kevertem, majd a végén óvatosan a fehérjehabot is hozzátettem – persze ekkor már fakanálra és kézi meghajtásra váltottam.

A poharakba/felfújtas formák aljára egy adag sötétzöld masszát, arra egy világoszöld krémet, majd a tetejére egy teljesen világos (zöldségmentes) krémet pakoltam. Végül minden adagot megszórtam egy csipet matcha porral.

Category: desszert, Ennivaló  Tags:
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*