Májkrém szőlővel és dióval

majkrem_szolo

Mióta jópár éve először készült el nálam az almás-balzsamecetes májkrém, sosem vettem bolti változatot. Nem is hiányzik. Elég egy pillantást vetnem az összetevőkre és máris elmegy tőle a kedvem.

És a házi elkészítés tényleg nem igényel különösebb ördöngösséget, maximum egy jó merülőmixert vagy aprítót. A legfrissebb verziót persze az ősz megérkezte ihlette: őrségi dióolaj, dióbél és muskotályos szőlő került bele. A frissen kisült ropogós házikenyérrel igazán fenséges vacsora (reggeli, ebéd….) volt.

Szőlős-diós májkrém

400 g csirkemáj

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

1 fürt szőlő, kimagozva

1 marék dióbél

2-3 ek dióolaj

egy löttyintésnyi balzsamecet

só, bors

1 tk méz

Az olajon lassan aranybarnára pirítottam a hagymát – ez is ad egy jó, édeskés ízt neki, persze vigyázzunk, nehogy odakapjon – hozzáadtam a fokhagymát, majd a májat is. Alaposan átforgattam, majd letakarva 10 percig sütöttem. Ezután sóztam, borsoztam, rádobtam a szőlőszemeket és a diót és belecsurgattam a mézet meg a balzsamecetet. Még 5 percig így együtt pároltam, majd nagy lángon a zsírjára pirítottam.

Egy mélyebb edénybe kanalaztam az egészet és merülőmixerrel pürésítettem. Végül a dióolajat is belekevertem és egy üvegtálba simítottam. Mikor kihűlt, a tetejét kevés olvasztott vajjal zártam le.

Category: Ennivaló, kencék  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*