Karamellás karamell

caramel_brulee

Figyelem! Aki már elkezdte az ünnepek előtti fogyókúráját és nem rendelkezik kellő önfegyelemmel, az jobban teszi, ha nem olvas tovább!

Aki régebb óta olvassa a blogot, gondolom már rájött, hogy nagyon szeretem a karamellt. Olyan igazi hívószóként működik – ha egy recept összetevői között meglátom, mindjárt megnő az elkészítés valószínűségének aránya.

Érdekes dolog ez egyébként, mert alapvetően nem vagyok édesszájú, aránylag kevés cukrot eszem. Mégis nagy kedvencem az a bizonyos dulce de leche – nos, ennél édesebb dolgot pedig igazán nehéz elképzelni. A minap meglepve észleltem, hogy a lejárat határán egyensúlyozva ücsörög egy a kamra polcán – persze sürgősen tenni kellett valamit, nehogy kárba menjen a drága kincs.

Mivel a Tefal gépecském remekül bevált gőzölésre, gondoltam kipróbálom, milyen benne elkészítve a karamellkrém. S ha már úgyis a brulée-re hajazott a dolog – egyszer élünk felkiáltással – egy vékony réteg roppanós karamell is került a tetejére.

Szottyos, szürke téli napokra kiváló antidepresszáns hatással bír :-)

Karamell-brulée

1 üveg dulce de leche

6 tojássárgája

1,5 dl tejszín

1 dl tej

csipet só

tetejére néhány evőkanálnyi cukor

A karamellkrémet egy tálba kanalaztam, hozzátettem a tojássárgákat, a tejet és a tejszínt, majd merülőmixerrel jó alaposan összedolgoztam.

6 kisebb felfújtformát (Ikeás, fehér) kivajaztam és a masszát egyenletesen elosztottam bennük.  Mindegyiket folpackba csomagoltam és a párolóba sorakoztattam őket. Vizet töltöttem a gép aljába és 30 percet gőzöltem.

Vitacuisine hiányában tepsibe állítanám őket (a folpack ilyenkor nem szükséges) forró vizet öntenék köré, és olyan 1 órát gőzölném a sütőben. Akkor jó, ha a széle már szilárdnak tűnik, de a közepe még remegős.

A Tefal és az Essence Főzőiskola támogatásával

Category: desszert, Ennivaló  Tags:
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*