A nagy macaron-project

 

macaron_I

A karácsonyi GBT után nem hagyott nyugodni ez a macaron dolog. Kóstoltam már egy-két helyen, de őszintén szólva nem tett rám mély benyomást. Aztán jött Piszke az ő mindent elsöprő darabjaival és én is behódoltam ennek a trükkös kis finomságnak. Szemfülesen addig dicsérgettem neki, amíg felajánlotta, hogy a vezetésével lenyomhatnánk egy macaron-sütési szeánszot, ahol is ő kellő szakértelemmel vezetné remegő kezünket.

Az alkalom ki is lett tűzve, s közben csatlakozott Millie kartársnő és Andrea barátnőm is. A férjeket elláttuk kellő mennyiségű pálinkával, a gyerekeket színezőkkel és már indulhatott is a nagy kaland.

Négyféle készült:

egy alapverzió feketeribizlis mascarponéval,

matcha teával színezett – vérnarancs curddel töltve,

céklaporral színezett – citromos-gyömbéres mascarponéval

és kávéval ízesített – csokoládékrémmel töltve.

Külön receptet én nem is írnék, Piszkénél minden megtalálható, különböző postokba szedte össze a tapasztalatokat, úgyhogy igazán könnyű dolgunk volt, csak néhány akadállyal kellett megküzdenünk. Pl.:

  • jó, ha a sütőben van világítás, különben kénytelenek leszünk egymást félrelökdösve elemlápával bevilágítva nézegetni, hogy van-e már talpuk a kis huncutoknak
  • a Bailey’s fogyasztást ajánlatos kontrollálni, különben hajlamos az ember gondolkodás és pihentetés nélkül bevágni a macaronokat a sütőbe (ezért a kávésok kicsit ki is repedeztek, de még így is az volt a legfinomabb szerintem)

macaron_II

Néhány dolog, amiket inkább csak olyan “note to myself” módon szedtem össze:

  • szuperjó volt a mandulaliszt, amit Piszke szerzett be, ráadásul teljesen elfogadható áron (kérem szépen az elérhetőséget, plíííz)
  • a tojásokat előző nap fel kell ütni és a fehérjéket szobahőmérsékleten pihentetni, hogy “öregedjenek”
  • a keverésnél figyelni, hogy ne keverjük túl a masszát, akkor jó, ha – idézet piszkétől – “forró lávaként ömlik”, illetve ha szalagosan csurog le a falapátról
  • a színezőanyag (céklapor. matcha tea, kávé) mindig egy kávéskanálnyi volt (talán a kávésnál több) és ezt a porcukor mennyiségéből vettük el
  • a pihentetés létfontosságú, nálunk most 45 percet vártak sülés előtt – kivéve azt, amit botor módon idejekorán behajítottunk a sütőbe. Dehát hibázni tudni kell :-)
  • a sütőmben  160 fokon sültek 7 percig (alsó-felső sütésen) , majd alsó sütésen 140 fokon további 7 percig – persze folyamatos elemlápás megfigyelés mellett

Mindenképpen megéri szöszmötölni vele, olyan igazi villantós sütemény, nálunk a négy adag pikk-pakk elfogyott – szó sem volt 24 órás pihentetésről. Köszönet mégegyszer Piszkének a türelméért és a szakértelméért, ezennel ki is nevezném őt macaronügyi szellemi vezetőnkké! És persze nagyon jó buli volt ez a férjekkel és gyerekekkel kiegészített házi-főzőiskola.

macaron_III

Category: desszert, Ennivaló  Tags:
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*