Az a bizonyos klasszikus ribizlis

Már akinek klasszikus. Én csak Andrea barátnőm dicshimnuszaiból hallottam róla, két réteg piskóta közé zárt vajas-tejbegrízes-ribizlis krém. Aztán mindenféle ínycsiklandó képet is kaptam tőle, hogy ne csak az én képzeletemre legyen bízva a kinézete.

A kertünkben tartott ribizliszüret eredményeképpen született pár üveg ribizlilekvár (személy szerint nekem ez a kedvencem lekvárfronton), ez a klasszikus süti, egy csiga és egy olyan hihetetlen állagú fagyi, amit nem is értek, hogy hogyan sikerülhetett. Receptek szépen sorban.

Biztosan létezik egyébként erre a süteményre is valami régi, kockás füzetből származó receptúra, én ezt most teljesen hasból csináltam, utána láttam csak, hogy Piszkeszomszédasszonynál is családi hagyomány ez.

Ribizlis tejbegrízes sütemény

a piskótához:

5 tojás

5 ek cukor

5 ek liszt

a krémhez:

500 ml tej

7-8 ek búzadara

egy fél vaníliarúd kikapart belseje

100 g vaj

120 g cukor

ribizli (pontos mennyiséget nem mértem, de olyan 400 g körüli lehetett)

A tojásokat és a cukrot a dagasztógépem táljába tettem és a habverő feltéttel jó alaposan kikevertem. Akkor jó, ha szép halványsárga, és a belehúzott csík néhány másodpercig megmarad. Ezután apránként beleszitáltam a lisztet és óvatosan elkevertem.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben (180 ºC) kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem.

A krémhez a tejből, a cukorból és a darából jó sűrű tejbegrízt főztem. Miután langyosra hűlt, a vajat is belekevertem és habverővel kicsit felvertem. Végül óvatosan a leszárazott, megmosott és alaposan lecsöpögtetett ribizliszemeket is beleforgattam.

A piskótalapot keresztben kettévágtam (nem úgy, mintha tortát csinálnánk, hanem egyszerűen elfeleztem a lapot), az egyik félre igazítottam a tölteléket, majd a másik felét rátéve kicsit lenyomogattam.

Most csak porcukor került a tetejére, de legközelebb kipróbálom Piszke citrommázával is.

Category: desszert, Ennivaló  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*