Sütiparti és mandulás rudak

mandulas_sutemeny1

Még sosem küzdöttem ennyit sütivel. De ez olyan tipikus, hogy mikor az ember vendégségbe vinné, vagy villantani akar vele, akkor sosem jön össze. Az első két próbálkozás tulajdonképpen atomjaira esett (pedig az egyik a Baked könyvből volt) és szerda magasságában már eléggé frusztrált voltam. A család mondjuk boldogan fogyasztotta a selejtes süteményeket, ezzel sosem volt gond :-)

Végül megtaláltam az Igazit, ami finom és csinoska is volt. Csak azt nem gondoltam át, hogy 100 darabhoz le kell sütnöm 200 lapocskát, majd ezeket összeragasztgatni, s mind a százat csokiba mártogatni. De a végeredmény mindenért kárpótolt, remekül nézett ki a 120 darab katonás kis sütike.

A felébe rozmaringos baracklekvár került – szerintem klasszul ment a mandulás-csokis tésztához – a másik felébe pedig ribizli. Még esetleg lemon curd is jól jött volna bele, de most pont nem volt itthon.

És mi került cserébe az én dobozomba?

Zizi sajtos-mákos kekszei

Lila Füge kekszek mandulával és sárgabarackkal

Axi-tól gyömbéres és aszalt meggyes cookie-k, isteni chutney-k kíséretében

Dokitól csokis és citromos kekszek

Kicsi Vútól pedig finom cantuccinik.

Az ötlet remek, remélem hagyományt teremtettünk!!

Mandulás rudak (60 darab)

300 g liszt

80 g őrölt mandula

190 g nádcukor

4 tk sütőpor

1 rúd vanília

170 g vaj

1 tojás

1 tojássárgája

a tetejére

1 tojásfehérje

1 ek tej

szeletelt mandula

a csicsázáshoz :-)

lekvár (lehetőleg valami savanykás)

étcsokoládé

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam – semmi flanc, mindent a tálba dobáltam és a géppel kikevertem – amit utána hűtőben pihentettem legalább egy fél órát.

Több adagban kinyújtottam és kb. 1,5cmx4 centis téglalapokra vágtam. A felét lekentem a tejes tojásfehérje keverékkel és megszórtam a mandulalapokkal.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöttem (míg szép színt nem kapott).

A kihűlt lapocskákat a lekvárral párosával összeragasztottam. Némi pihenő után (hogy ne csússzon szét) a rudacskák két végét olvasztott étcsokoládéba mártogattam.

Category: desszert  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*