Még ma éjfélig lehet licitálni a segítsütikre, köztük erre a Mojito tortára is. A paletta megint rendkívül színes, elképesztően finom süteményekkel. És akinek nem sikerül egyet sem megnyerni, az se búsuljon, a licit után jönnek az ajándéktárgyak, melyek megvásárlásával akár egy kisebb összeggel is támogathatjátok a Down Egyesületet.
És akkor jöjjön a recept – ami egyébként benne lesz a segítsütis füzetbe, melyeket a honlapon lehet majd rendelni.
Mojito torta
a sziruphoz:
150 g nádcukor
40 ml víz
2 lime leve és reszelt héja
80 ml fehér rum
egy csokor mentalevél
a piskótához:
250 g cukor
6 tojás
115 g vaj
260 g finomliszt
a vajkrémhez
120 g vaj
40 g Philadelphia sajtkrém
220 g porcukor
1 lime leve és reszelt héja
sózatlan pisztácia a díszítéshez
A sütőt előmelegítettem 200ºC-ra. Két 18 centis tortaformát kivajaztam, az alját sütőpapírral béleltem.
A sziruphoz a vizet és a cukrot összeforraltam a limelével és a rummal, majd a tüzet elzárva a mentát és a limehéjat is beleraktam, hűlni hagytam.
Egy nagyobb tálban vizet forraltam, s fölötte gőzön elkezdtem a tojásokat a cukorral habosítani. Kb. 8 perc után már csak simán, a gőz nélkül folytattam a habosítást (mivel sütőpor nem kerül bele, muszáj a lelket is kiverni belőle, hogy jó levegős legyen). Akkor tökéletes, ha már szinte magában is megáll és szép fényes.
A vajat vékony sugárban belecsorgattam és gyors, óvatos (és minél kevesebb) mozdulatokkal összekevertem, majd a liszttel is ugyanígy jártam el.
A két előkészített formába öntöttem és 30-35 perc alatt megsütöttem (tűpróba!!)
A vajat felhabosítottam a cukorral és a sajtkrémmel, majd a limelével és a reszelt limehéjjal ízesítettem.
A egyik piskótalap tetejét alaposan meglocsoltam a szirup egyik felével (ez lesz az alsó) a felülre kerülő lapnak pedig a biztonság kedvéért mindkét oldalát alaposan megszirupoztam. A vajkrém kb. egyharmada a két lap közé, a többi pedig a tetejére, oldalára került. Végezetül jól megszórtam az összeaprított, megpirított pisztáciával.
forrás: Lorraine Pascale – Baking Made Easy