Tzatziki, uborkagranita és VKF. 43

tzatziki_uborkagranita

A tzatziki évek óta sláger nálunk a grillpartikon, de ez a változat abszolút mértékben viszi a pálmát. Nem tudom megmagyarázni, mi az a momentum, ami tökéletessé teszi, de próbáljátok ki.

A tetejére kerülő uborka-granita magában is megállja a helyét – s bár első hallásra bizarrnak tűnik, hihetetlenül frissitő tud lenni a nagy melegben.

Ráadásul remekül illik a Reni által meghirdetett VKF témájába – Heves jeges – nálunk úgyis a fagyi az egyik favorit. Megpróbáltam felállítani valamiféle rangsort az eddig készített fagylaltjaim között, hát nem volt egyszerű.

Elsöprő sikerrel első helyen végzett a rozés-málnás, ez az egész család abszolút kedvence (még az erősen kiskorú gyerekeim is ezt követelik folyton). Szerintem ez a típus készült el a legtöbbször nálunk.

Tejes kategóriában a vanília a klasszikus kedvenc (megbolondítva némi dulce de lechével), hiszen mindig jól jön – kávéba vagy egy jó csokiöntettel. Ezenkívül a levendulás asóskaramellás hagyott még mély nyomokat.

A főzés nélküli (nálam most ezek állnak legelől) változatokból a meggyes-joghurtos ,  amogyoróvajas és a kókuszos-lime-os a kedvenc.

A sörbeteknél pedig a mentás-citromos és az epres-rebarbarás végzett előkelő helyen, nyomukban a vegán csokifagyival.  Ilyen tejmentes, gyümölcsös dolog rengeteg készül a nyáron, amíg más mindenből pálinkát főz, én mindet fagyivá alakítok – a gyerkőcök legnagyobb örömére.

És akkor lássuk a receptet:

Tzatziki:

1 kg fürtös uborka

1 tk só

1 tk szárított oregano

450 g görög joghurt (a Sparban szoktam venni)

2 gerezd fokhagyma

1 ek muskotályos Tokaji borecet

2 ek olívaolaj

3 ek felaprított friss menta

frissen őrölt bors

Az uborkát meghámoztam és lereszeltem, megszórtam a sóval és az oregánóval, majd 10 percig békén hagytam – ezalatt szépen kiengedte a levét.

A lereszelt uborkát jó alaposan kicsavartam, összekevertem a joghurttal, hozzáadtam az ecetet, az olívát, a fokhagymát és a mentát. Ha kellett még sóztam és borsot is őröltem rá bőven. Jól behűtve kínáltam.

Uborka-granita

25 g nádcukor

100 ml víz

1 ek finmra vágott friss menta

600 g  fürtös uborka

1 ek citromlé

egy csipet só

A cukrot és a vizet egy lábosban tűzre ttem és addig melegítettem, míg a cukor teljesen elolvadt. Hozzáadtam a mentát és 2-3 percig gyöngyözve forraltam.

Az uborkát meghámoztam, (a túl nagynak gondolt magokat kiszedegettem) és egészen apróra reszeltem. Hozzákevertem a mentás-cukros szirupot, a citromlét és a sót. Merülőmixerrel még egyet dolgoztam rajta, mert nem tűnt elég homogénnek (finnyásabbak át is szűrhetik) majd egy jól záródó műanyag edényben a mélyhűtőbe küldtem. Óránként átnyomtam a merülőmixerrel, hogy ne legyen túl jeges.

Az ötlet újfent a remek KitchenAid szakácskönyvből jött

Category: saláták  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.