Részeges kekszek

keksz_szamorodni

Ez a keksz-szerűség is figyelt már egy ideje a könyvjelzők között, aztán múltkor úgyis bontottunk egy üveg száraz szamorodnit, gondoltam, elcsenek belőle egy kicsit.

Szerencsére most az eszemet is sikerült használni, (nem úgy, mint a kenyérnél) s aránylag hamar feltűnt, hogy valami mintha hiányozna az eredeti receptből. Ha se tojás, se semmilyen térfogatnövelő nincs benne, vajon mitől lesz klassz levegős? Tippeltem, hogy valószínűleg sütőporos lisztet (self-raising flour) használhattak eredetileg, úgyhogy azt adtam hozzá.

A végeredmény egy sokkal puhább jellegű dolog, mint a szokásos cookie-k, viszont a szamorodni, a vanília és a citrom olyan ízkavalkádot okozott, hogy minden egyes falat egy külön élmény volt. Nekem. A kicsik kereken visszautasították, miután sajnálatos módon meglátták, hogy bor és (what a horror..) olívaolaj került bele. Pedig megjegyzem, szuper vegán recept :-)

Boros keksz

1 bögre nádcukor
1 bögre jóféle olívaolaj
1 bögre száraz fehérbor (nálam száraz szamorodni)
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 tk sütőpor
kb. 3,5 bögre liszt
egy citrom reszelt héja

Az olívaolajat és a cukrot összeöntöttem egy tálban, kicsit kevergettem, hogy valamennyire feloldódjon. Beleöntöttem a bort is, ment hozzá a vanília, meg a citromhéj, aztán 3 (!) bögre liszt meg a sütőpor. Nagyjából összekutyultam és a maradék lisztet már apránként adtam hozzá, a lényeg, hogy a végén egy kanállal jól adagolható tésztát kapjunk.

Két bevizezett evőkanállal galuskaszerű halmokat formáztam és sütőpapíros tepsire pakoltam. Előmelegített sütőben 180 ºC-on, 10.12 percig sültek

Category: desszert  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.