Pekándió – whisky – csokoládé: kell ennél több?

Olyan igazi, ünnepi, elegáns darab. Csokoládéval, whiskey-vel és pekándióval. És bevallom, eddig simán cseréltem a receptekben a pekándiót dióra – de ez tényleg valami egészen más. Olyan mint egy elegáns dió. Letisztultabb, kecsesebb, simulékonyabb. Kár hogy nálunk aranyárban mérik.

És honnan máshonnan, persze, hogy a BAKED könyv első részéből. ha biztosra akarok menni, mindig a fiúkhoz fordulok. Most is jó lett egy első helyezésre az iskolai bálon :-)

Csokoládés-pekándiós-whiskey-s  pite

a pitetésztához:

1,5 bögre liszt

1 tk nádcukor

½tk só

110 g vaj

víz

a töltelékhez

2 bögre pekándió megpirítva

3 tojás

4-5 evőkanál méz

4 ek sötét nádcukor

4 ek világos nádcukor

3 ek olvasztott vaj

egy vaníliarúd kikapart belseje

3 ek whiskey

1 bögre süthető étcsokicsepp (vagy 175 g aprított csoki)

A vajat aprítóba kockáztam, hozzáraktam a többi alapanyagot és néhány gombnyomással összemorzsoltam a liszttel. Annyi vizet adagoltam hozzá (nagyon apránként) hogy szépen összeálljon.

A kész tésztát hűtőben pihentettem 2 órát. Utána vékonyra nyújtottam, egy 22 cm átmérőjű piteformátba igazgattam és a mélyhűtőbe raktam.

A pekándiót szárazon illatosra pirítottam, a felét apróra daraboltam. A tojásokat kicsit felhabosítottam, belekevertem a mézet, a cukrot, a vajat, a sót, a vaníliát, a whiskey-t és az apróra vágott pekándiót.

Az alaposan lehűtött tésztára rászórtam a csokicseppeket, ráöntöttem a tojásos keveréket és a tetejére rakosgattam az egész diódarabokat.

Előmelegített sütőben 180ºC-on sütöttem 30 percig, majd alufóliával letakarva még 30 percet.

És rég volt már zene, hát szóljon egy kis Damien Rice, régi-új kedvencem

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.