Még a nyárról megmaradt cider felhasználására (már ahol van ilyen). Ezért is jó néha rendet rakni a spejzban, mert rég nem látott kincsekre bukkanhat az ember. S mivel a jéghideg cider még nem annyira aktuális és a meleg fűszeres változata is lejárófélben van szerencsére – inkább öntsük sütibe.
Legközelebb némi kockára vágott, esetleg előzőleg kis vajon pici cukorral megkaramellizált almadarabokkal variálnám. Vagy egy jó vaníliafagyival. Szerintem jól állna neki.
Fahéjas süti ciderrel
100 g vaj
100 g nádcukor
2 tojás
100 g fehérliszt
100 g teljeskiőrlésű liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
175 ml cider
csipet só
Kezdésnek a sütőt bekapcsoltam 180 ºC-ra és sütőpíparral kibéleltem egy 20 cm-es kapcsos tortaformát. A liszteket, szódabikarbónát, fahéjat és sót egy tálba mértem. A puha vajat habosra vertem a cukorral, egyesével hozzáütöttem a tojásokat és jól összekevertem a robotgéppel. Ezután több részletben ment hozzá a lisztes mix, és a cider.
Az előkészített formába öntöttem és olyan 40-45 perc alatt (tűpróba nem árt) készre sütöttem.
BBC GoodFood recept – de fogalmam sincs melyik számban volt…