Fehércsokoládés-áfonyás cheesecake szülinapra


áfonyás

Az én nemrég született kicsi fiam immár a felnőttkor küszöbére érkezett. Hihetetlen, hogy az egyik percben még felnyújtja a kezét, hogy vezessük az első lépéseit, majd pislogunk kettőt és máris két fejjel fölénk magasodik, borotválkozik és női cipőket kell kerülgetni az előszobában 🙂

A szülinapi kérés fehércsokoládés-áfonyás cheesecake volt. Bevallom nem szeretem a fehércsokit, úgyhogy jó sűrű görög joghurttal és némi lime-mal ellensúlyoztam az édességét, a tetejére pedig mustmézes-balzsamecetes áfonya került.

Pont olyan jóra sikeredett, mint az én gyönyörű fiam 🙂

Fehércsokoládés áfonyás cheesecake (18 cm-es tortaformához)

11 db győri zabfalatok

3 ek vaj

100 g fehércsoki

250 g Philadelphia krémsajt

2 dl görög joghurt

1,5 dl tejszín

1 tojás

1 tk étkezési keményítő

250 g áfonya

1 ek mézmust [2]

1 ek méz

1 tk balzsamecet

fél lime reszelt héja

A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt tettem és a sütőt előmelegítettem 160 ºC-ra.

A kekszeket a puha vajjal aprítógépben összedaráltam és az előkészített formába nyomkodtam. 15 perc alatt kicsit elősütöttem.

A fehércsokit gőz felett felolvasztottam, összekevertem a sajtkrémmel, a tejszínnel, a görög joghurttal,  a lime héjával és a tojással – ezt a legegyszerűbb egy merülőmixerrel megtenni – majd a tésztára öntöttem.

A formát jó alaposan alufóliába csomagoltam, tepsibe tettem és forró vizet öntöttem köré. Kb. 50 percig sütöttem-gőzöltem. Akkor jó, mikor a közepe még egy kicsit remegős marad. A zárt, de lekapcsolt sütőben hagytam kihűlni.

Az áfonyát a mézzel főzni kezdtem, fakanállal kicsit összenyomkodtam, hozzáöntöttem a mustmézet,  a balzsamecetet és a lime levét, majd addig forraltam, míg csak egy sűrű ragacsos lé maradt alatta.

A kihűlt torta tetejére kanalaztam.

áfonyás2

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*