Fokhagymás-rozmaringos bárány – nemcsak Húsvétra

rozmaringos_baranycomb

Az első húsvéti báránysültem. Nem mondom, izgultam rendesen, mert a barátaink szokásos évi kemencében sült marokkói báránycombja magasra tette a lécet. Na de lehetetlent nem ismerünk, viszont ízesítésben most a gyerekbarát fokhagymás-rozmaringos páros lett a befutó – a közönség hálás volt, még a legkisebb is kétszer szedett.

(Megjegyzem, a kétkilós csontos comb egy ebédre úgy elfogyott ötünkre, hogy másnap már épp csak néhány falatot tudtunk lefarigcsálni a csontról.)

Fokhagymás-rozmaringos báránysült, tepsiben sült krumplival és ribizlis mártással.

1 db báránycomb (2kg)

4-5 ág friss rozmaring

3-4 nagy gerezd fokhagyma, gyufaszálnyi csíkokra vágva

só, bors

250 ml alaplé

kb. 1,5 kg krumpli, pucolva, hajszálvékony szeletekre vágva

olívaolaj

a mártáshoz:

50 g vaj

1 fej lilahagyma

1 ek liszt

250 ml vörösbor

500 ml alaplé

2-3 ek ribizlilekvár

A sütőt előmelegítettem 220 ºC-ra.

A báránycombról jó alaposan leszedegettem, levágtam a faggyúmaradványokat – igazából ettől féltem legjobban, nehogy valakit elriasszon a „birkaíz”. szerencsére semmi ilyesmi nem történt.

Egy keskeny,hegyes csontozókéssel apró, de mély lyukakat ejtettem a húson és mindegyikbe egy-egy fokhagymacsíkot és 1-2 rozmaringágat gyömöszöltem. AZ egész húst alaposan bedörzsöltem sóval és frissen őrölt borssal.

A vékonyra metélt krumplit összeforgattam 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és bőven sóval, nagy lapos tepsire terítettem, ráhelyeztem a báránycombot, leöntöötem az alaplével és a forró sütőbe toltam. 20 perc múlva visszavettem 180 ºC-ra, s így sütöttem még kb. 1 óra 20 percet. Ekkor a combot kivettem egy másik tepsibe, letakartam, hogy pihenjen, a krumplit visszatoltam a sütőbe 210 ºC-on, grill üzemmódba, hogy jó sok ropogós, barna darab legyen, nálunk ugyanis mindenki azt szereti 🙂

 

Amíg a husi sült, a mártás is elkészült: A vajon megpirítottam a felkockázott hagymát, felöntöttem a borral és a felére visszaforraltam. majd ment bele az alaplé, s ezzel is addig forraltam, míg kb. a felel lett a folyadék. Ekkor besűrítettem egy evőkanálnyi liszttel, hozzáadtam a lekvárt, egyet rottyantottam rajta és kész is volt.

Az április Olive címlapja mentén 🙂

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
4 hozzászólás
  1. A férj says:

    Az első bejegyzés az új oldalon.

  2. Vágányik Csaba says:

    Ez a hozzászólás bejelentkezés nélkül történt.

  3. niki says:

    Én is itt

  4. Niki says:

    Levélküldés próba…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*