Zabos hangulatban – a tökéletes reggeli

sült zabkásaRemek kis könyvet és sorozatot találtam épp magamnak (Diana Gabaldon: Outlander – magyarul Az Idegen címen jelent meg, a folytatása pedig Szitakötő borostyában, a többi részt még nem fordították le tudtommal), kalandos, romantikus és vicces egyszerre, nagyon szerethető karakterekkel és humorral. Ez utóbbi egyik remek forrása a skótok szokásai és megrögzöttségei. Mikor a második részben a francia királyi udvarban kötnek ki hőseink, a következő párbeszéd zajlik:

“- Rettenetes étrend van ott, csupa tejszín és vaj. Zabkását kellene ennie minden reggel, az megoldaná a gondot. Tudod, az nagyon jót tesz a beleknek.

Ha a skótok valamihez is makacsul ragaszkodnak – és az igazat megvallva, nagyon sok dologgal vannak így -, az a reggelire fogyasztott zabkása jótékony hatása. Miután ősidők óta olyan helyen élnek, ahol a zabon kívül nem sok ennivaló akadt, szokás szerint erényt faragtak a szükségből, és immár megingathatatlanul állítják, hogy szeretik is azt.”

Magam részéről már eddig is szerettem a zabkását, de mikor szembejött valamelyik nap a Green Kitchen Stories ez a sült változat, egyből elmentettem a kipróbálandók közé. Az eljárás elég egyszerű és remekül variálható szezonális gyümölcsökkel is akár – amihez hozzáigazíthajuk a fűszerezést és a magokat is, ízlésünknek megfelelően.

Reggelire tökéletes választás, hiszen megvan benne minden, ami a napkezdéshez kell, s – ha hihetünk a skótoknak – még a beleknek is nagyon jót tesz 🙂

Sült zabkása

400 g vegyes gyümölcs (nálam most fagyasztott bogyósok)

2 bögre zabpehely (nagyobb szemű)

1 tk fahéj

1/2 tk kardamom

vanília

1 tk sütőpor

csipet só

1,5 dl kókusztej

1,5 dl tejszín (vagy növényi tej)

1 dl tej (vagy növényi tej)

2 tojás

fél-fél bögre tökmag, napraforgómag és pekándió

2 ek olvasztott kókuszzsír

2 ek juharszirup.

A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra.

A fagyasztott gyümölcsöket beleszórtam egy hőálló tálba. A zabpelyhet összekevertem a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet sóval, majd egyenletesen a gyümölcsre kanalaztam.

A tejeket kimértem egy tálba, hozzáütöttem a tojásokat és kicsit felvertem. Ráöntöttem a már lerétegezett gyümölcsre és  zabpehelyre és hagytam, hogy kicsit megszívja magát.

A magokat összekevertem, rálocsoltam az olvasztott kókuszzsírt és a juharszirupot, és jól összekevertem, hogy mindenütt befedje a magokat. Ezt is rászórtam a már elkészített zabos cuccra, majd mehetett az eőlmelegített  sütőbe. 30-35 perc alatt meg is sült.

Érdemes kicsit állni hagyni, de persze szerintem azon forrón a legfinomabb 🙂

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*