Bocsánat, de annyira cuki az angol neve ennek a sütinek, hogy nem volt szívem átkeresztelni. Bár lehetne “ihaj-csuhaj pite” is, de az elég furcsán hangzana.
Na de mi is ez a vidám kis édesség? Az Amish gyökerekkel rendelkező süti leginkább az amerikai Maine megyére (Stephen King könyveinek állandó helyszíne) jellemző. Két puha, többnyire csokis tésztaréteg, köztük krém, mint egy óriási szenvics.
Ennek a mini-változatával találkoztam többször mostanság külföldi blogokon, szezonálisan sütőtökösre, fűszeresre hangszerelve, Philadelphiás krémmel megtöltve.
Előre szólok, már sülés közben olyan csábító illatok járták be a házat, hogy alig tudtam néhány darabot a töltéshez és a fotózáshoz megmenteni!!
Sütőtökös whoopie pie
3 csésze liszt (2dl/csésze)
1 ek fahéj
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
½ tk só
½ tk szerecsendió
¼ tk őrölt szegfűszeg
2 csésze nádcukor
1 csésze olaj
3 csésze sütőtök (ez kb. fél sütőtöknek a megsült húsa)
2 tojás
vanília
.
Egy nagyobb tálban összekevertem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket, majd hozzáöntöttem a nedves hozzávalókat is – nem szeretek két tálat koszolni – és alaposan összekevertem. A masszát egy zacskóba töltöttem, a sarkán kis lyukat vágtam, és belülről indulva kb. 5 cm átmérőjű csigákat nyomtam a sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 C°-on 10-12 percig sütöttem, majd hűlni hagytam – és kitartóan csapkodni igyekeztem a lopkodó kezeket.
.
Krém:
2 doboz Philadelphia (125 g/doboz)
110 g sótlan vaj
kb. egy csésze porcukor- az eredeti receptben 450 g szerepel, szerintem ez iszonyú sok
vaníliaőrlemény
.
A néhány megmentett darabot kettesével összeragasztottam a krémmel és ámultam, hogy az élmény még tovább fokozható.
Vélemény, hozzászólás?