Mindenki kedvence – a Sport szelet

sportszelet

Belátom, kicsit elárasztották a sütemények a blogot, de egyrészt közeledik a karácsony, másrészt nem árt készülni a télre, raktározni magunkon némi melegítő felesleget. Na jó, lehet persze keresni a kibúvókat, de tény, hogy Orsi is, és én is egy kicsivel többet sütögetünk mostanában.

Sohasem voltam a csokoládégyárak nagy támogatója, ha ritkán eszek is, leginkább egy-egy kocka étcsokit. Egy kivétel van, ami nélkül vizsgázni sem tudtam menni – ez volt az én kis személyes rituálém, kabalám – a Sport szelet. Természetesen kizárólag az eredeti, kicsi, hasáb alakú. Az új, meggyes, meg mindenféle extra szerintem igazi szentségtörés.

Fórumokon már többször olvastam, hogy házilag is elő lehet ezt állítani, de a konkrét recepttel először Max oldalán találkoztam. A gyerekeimnél amúgy is csúcs-favorit a kökuszgolyó, gondoltam, hogy ezzel sem fogok nagyon mellélőni. Sőt, ha lehet, egy fokkal még jobb, hiszen a golyógörgetés időigényes fázisa is kimarad .

Persze nem egy gasztronómiai csoda, de a gyerekek – és férjek – körében biztosan elsöprő sikert fog aratni. Én rizstejjel és növényi margarinnal készítettem a gyerekek miatt, így teljesen vegán lett. Ha még természetesebbé akarjuk tenni, akár a kekszet is meg lehet sütni házilag.

Szóval a Sport-szelet jött, látott és győzött. Ez a harmadik adag, amit csináltam, és csak most sikerült végre megmentenem néhány darabot fényképezés céljára. Azthiszem ez mindent elárul…

Sport szelet:

500 g darált háztartási keksz

250 g vaj/növényi margarin

2 dl tej/rizstej

200 g nádcukor

3 ek holland kakaópor

1/2 üveg rumaroma*

egy kevés vaníliaőrlemény

a tetejére:

150 g étcsokoládé

1 ek olaj

A tejet, a cukrot és a vajat/margarint addig melegítettem, míg a cukor teljesen elolvad benne. Közben a kekszet összekevertem a kakaóporral és a vaníliával, majd ráöntöttem a tejes keveréket és a rumaromát. Jó alaposan összedolgoztam, majd egy 30×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam. Hideg helyen hagytam pihenni 1-2 órát, utána a csokit gőz felett megolvasztottam, az olajat belekevertem, és szép egyenletesen a kekszmasszára terítettem.

Mikor kellőképpen megdermedt, a sütőpapírnál fogva kiemeltem a tepsiből és szeleteltem.

Vigyázat, nagyon gyorsan fogy!!!!!

* a rumaromát szívesen helyettesíteném valami természetesebb anyaggal, de nincs ötletem, mi lehetne az?! Szoktam löttyinteni bele a rumos meggy levéből is, na de a célközönség elsősorban mégiscsak a gyerekek… Van valakinek valami tanácsa ezügyben?????

Category: desszert, Ennivaló
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*