Ez a recept is a novemberi GoodFoodból való, ami valahogy annyira jól sikerült, hogy szinte az egész újságot végigfőztem már.
A csirkecomb a sherry és a datolya ellenére sem lett édeskés, viszont nagyon finom, puha omlóssá párolódott a zamatos lében. A saláta mellé a visszamaradt szaft nem anniyra kellett, ha más körettel tálaljuk, esetleg be lehet sűríteni némi kis keményítővel.
Datolyás, sherrys csirkecombok
5-6 ek olívaolaj
6 csirkecomb
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
8-10 fokhagymagerezd, a héjában hagyva
1 kk őrölt római kömény
200 ml sherry
egy citrom reszelt héja és kifacsart leve
egy marék hámozott mandula, durvára vágva
12 datolya, kimagozva, durvára vágva
egy csomag petrezselyem, apróra vágva
.
A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra.
Egy nagyobb serpenyőben megmelegítettem 2-3 evőkanál olívaolajat, és a besózott csirkecombokat átpirítottam rajta, majd egy nagyobb tepsibe rendeztem őket.
A serpenyőbe öntöttem még 2 ek. olajat, rádobtam a hagymát és a héjában hagyott fokhagymát és 10 perc alatt aranybarnára pirítottam. Azután belekevertem a köményt, a citromhéjat, ráöntöttem a citrom levét és a sherryt, majd felforraltam.
Beledobtam a mandulát, a datolyát és a petrezselymet is, és az egészet a csirkecombokra öntöttem. Fóliával lefedve kb. másfél órát csücsült a sütőben. Az utolsó fél órára levettem róla a fóliát, hogy ropogósra sülhessen, s időnként jól meglocsolgattam a levével.
Sütőtökös árpasaláta
1 fél sütőtök, meghámozva és gerezdekre vágva
2-3 ek olívaolaj
125 g árpagyöngy
egy kisebb fej brokkoli
2-3 paradicsom (aszalt is lehet)
1 lilahagyma, apróra vágva
2 ek tökmag
egy marék friss bazsalikomlevél
az öntethez:
3 ek balzsamecet
3 ek olívaolaj
½ ek Dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
A sütőtökgerezdeket olívaolajjal meglocsolva a 200 Cº-ra előmelegített sütőbe toltam (akár a csirkével együtt is betehetjük) és kb. 25-30 percig sütöttem, amíg picit meg nem pirult.
Közben az árpagyöngyöt sós vízben megfőztem. Nem kell teljesen puhára, a legjobb, ha egy kicsit ‘al dente’ marad.
Amíg az árpa főtt, a FlavourShakerben összekevertem az öntet hozzávalóit – erre a célra egy csavaros tetejű kisebb befőttesüveg is megteszi, csak akkor előtte a fokhagymát nyomjuk át a fokhagymaprésen.
A kifőtt árpagyöngyöt leszűrtem és összekevertem az öntettel, majd félretettem hűlni.
A brokkolit rózsáira szedtem és párolóbetéten 10 perc alatt félpuhára pároltam.
A kihűlt árpát összekevertem a brokkolival és a sütőtökkel, megszórtam a pirított tökmaggal, beletettem a lilahgymát, a paradicsomot és a bazsalikomot is, szükség szerint elláttam sóval és borssal, majd jól összeforgattam az egészet.
Vélemény, hozzászólás?