Ha jól emlékszem, smitten kitchen oldalán olvastam először a New Yorkban található BAKED nevű helyről, majd az általuk – pontosabban Matt Lewis és Renato Poliafito – jegyzett könyvről. Olyannyira meggyőző volt, hogy egy gyors karácsony előtti amazon rendelés során ez is becsúszott a kosaramba.
Nem bántam meg. Igaz, hogy szinte már lapozgatás közben érzem a derekam köré felkúszó kilókat, de sebaj. És hogy mégis az egészség jegyében kezdjük az új évet, első receptként egy egyszerű mézes müzlit választottam.
Isteni, ropogós, és illatos lett a végeredmény. Olaj helyett én vajjal készítettem, de kísérletezni fogok egy cukor nélküli változattal is – esetleg rizssziruppal. De addig is megvan a reggelim – némi joghurttal vagy gyümölcslével tálalva.
Házi mézes müzli (aka granola)
2 bögre zabpehely (1 bögre = 2,5 dl)
1 tk őrölt fahéj
½ tk só (fleur de sel)
3 ek vaj
¼ bögre méz
¼ bögre nádcukor
vanília
egy-egy marék mandula és mogyoró
egy-egy marék házilag aszalt barack és meggy
A sütőt előmelegítettem 160 Cº-ra és egy tepsit kibáleltem sütőpapírral.
Egy tálban összekevertem a zabpelyhet, a fahéjat és a sót, egy másikban pedig a megolvasztott vajat, a mézet, a cukrot és a vaníliát. A mézes keveréket a zabpehelyre öntöttem és jó alaposan összedolgoztam. A tepsibe egyengettem, majd a sütőbe toltam.
!!!A sütési időkre nagyon figyelni kell, mert hajlamos a megégésre!!!
10 perc múlva átforgattam és rászórtam a mandulát, majd visszatoltam még 5 percre. Ekkor megint a forgatás jött, és a mogyoró is csatlakozott a csapathoz. Még 10 percet sült, aztán végképp távozott a sütőből.
Miután kihúlt, belekevertem az aszalt gyümölcsöket és csatos üvegbe töltöttem.
N.
forrás: Matt Lewis és Renato Poliafito: Baked – new frontiers in baking
Vélemény, hozzászólás?