Gondolom nem vagyok egyedül a “Mit egyen a gyerek reggelire” problémával. Most biztosan rengetegen sóhajtanak fel, hogy “Jaj, igen, ez aztán egy nehéz kérdés”.
Mert ugye az tény, hogy valamit ennie kell. Szerencsére a lányom többnyire elvan a házikenyér+ feltét variációval, de a fiúk folyamatosan sütit ennének reggelire. Amit én nem szeretnék.
Mit csinál ilyenkor az “unatkozó” anyuka? Jól kiszúr a beste kölykökkel, és olyan reggelit készít, ami kimeríti a sütemény fogalmát, ugyanakkor rostban és gyümölcsben gazdag. Sőt, ha növényi zsiradékot használunk, még vegán is. Ja, és nem mellékesen: isteni!!!!
(forrás: a kedvenccé avanzsált Baked című remekmű)
Málnás-zabpelyhes szelet
a tésztaréteghez:
1½ bögre tönköly fehérliszt
1 bögre nádcukor
1¼ bögre zabpehely
¾ tk só
¾ tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
½ tk fahéj
¾ bögre sótlan vaj /növényi margarin
a málnás töltelékhez
¼ bögre nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
½ tk fahéj
2 ek liszt
500 g (mirelit) málna
2 ek olvasztott vaj/növényi margarin
A sütőt előmelegítettem 180 Cº-ra. Egy kb. 30x30cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és a kezem ügyébe készítettem.
A tészta hozzávalóit az aprítómba tettem és néhány gombnyomással durva morzsává alakítottam – gép hiányában ezt minden bizonnyal kézzel is el lehet követni, de éljen a kényelem….
A morzsás tésztából kivettem egy bögrényit, a többit pedig nagyjából egyenletesen az előkészített tepsibe nyomkodtam. 12-15 perig sütöttem, amíg kicsit elkezdett barnulni. Ezután kivettem és hűlni hagytam (a sütőt nem kapcsoltam ki, mert még szükség lesz rá)
Egy tálban kézzel alaposan összekevertem a málnát, a cukrot, a citromhéjat és levet, a lisztet, a fahéjat, és a vajat.
A málnás tölteléket egyenletesen a félig megsült tésztára terítettem, majd a félretett morzsát is rászórtam.
Visszaraktam a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Miután kihűlt, remekül szeletelhető.
Vélemény, hozzászólás?