Gondolom nem egyedi eset – biztos mással is előfordult már – hogy elsőre nem ragad meg egy könyv és félrerakom. Aztán hetek-hónapok múlva megint a kezembe kerül és szinte le sem bírom tenni. (Érdekes módon Szabó Magda Régimódi történetével is így jártam. Elsőre nehezen rágtam át magam az első 20-30 oldalon, aztán másodszorra ki sem lehetett venni a kezemből)
Jelen esetben Nigel Slater: The Kitchen Diaries című könyve volt az áldozat, amit még valamikor nyáron szereztem be. Néhányszor belelapoztam, készült is belőle citromos húsgombóc és árpagyöngyös leves, de mély nyomokat a könyv nem hagyott bennem.
Aztán valamelyik nap újra a kezembe került és csodálatosképpen volt egy kis gyerekzsivaly-mentes időm a belemerülésre is. És rengeteg, jobbnál-jobb receptet találtam, alig bírtam megállni, hogy azonnal ne kezdjek el legalább ötfajtát elkészíteni!
Épp kapóra jött a Zsuzsa új VigyázzKészFőzz kiírása, amelyben egytálételeket vár. Az alábbi recept teljes egészében kielégíti a feltételeket, tényleg elég egyetlen edény az elkészítéséhez – az “utálok-mosogatni” jegyében.
Az eredetileg húsnélküli fogást én némi baconnel dúsítottam a családom hímnemű tagjainak érdekében, akik ilyen formában még a cukkinit is hajlandóak voltak elfogyasztani. A tetején ropogósra sült cheddar sajtos-diós-rozmaringos morzsa alatt megbújó fűszeres cukkini és krumpliréteg igazán pazar (és gyors) vacsora hűvös estékre.
Cukkinis-sajtos egytál
1 fej hagyma, apróra vágva
2 nagy ek vaj
6-8 szelet bacon
1 ek friss rozmaring
3-4 kisebb krumpli (kb. 350 g), hámozva, kockára vágva
3 kis cukkini (kb. 450 g), kockára vágva
150 ml alaplé
45 g Cheddar sajt
a morzsához
2 szelet kenyér (kb. 100 g)
2 nagy marék dió
1 ek friss rozmaring
65 g Cheddar sajt
Egy öntöttvas lábosban – amit aztán később a sütőbe is be tudok rakni – megmelegítettem a vajat, beledobáltam a bacondarabokat és cseppet megpirítottam Majd a hagymakockák is belekerültek és így együtt, szép lassan, kis lángon pároltam, míg el nem kezdett barnulni. Ekkor belekevertem az apróra vágott rozmaringot és rádobtam a felkockázott krumplit is. Fedő alatt 10 percig pároltam, időnként megkeverve.
Ezután beleraktam a cukkinidarabokat is, sóztam, borsoztam és még egy pár percig pároltam. A már erősen illatozó zöldségekre ráöntöttem az alaplét, ésújra magára hagytam egy kis időre.
Közben bekapcsoltam a sütőt 180 Cº-ra és elkészítettem a morzsát a tetejére.
Ehhez a kenyeret felkockázva aprítóba pakoltam és néhány gombnyomással morzsásra varázsoltam, majd beledobáltam a diót, a rozmaringot és a darabokra tördelt sajtot is, és pár másodperc alatt egy illatos, durvára darált elegyet kaptam.
A töltelék alatt elzártam a lángot és rámorzsoltam a sajtot, majd a morzsát is rászórtam és az egészet betoltam a sütőbe. 40-45 perc alatt gyönyörő aranybarna, ropogós kéreg sült a tetejére, ami alól meglepetésként bukkan elő a puha, zamatos zöldségréteg.
Vélemény, hozzászólás?