Citromos trifle

trifle_citromos_i

Az angol konyha egyik kiemelkedő édessége szerintem a trifle – melyről Orsi már részletesen is megemlékezett egyszer. Rém egyszerű és mégis fenségesen kényeztető az eredmény.

Persze el lehet ezt is rontani. Hogyan? Hát bolti piskótával, adalékokkal dúsított pudinggal, műtejszínnel.

Vagy a fellegekbe lehet emelni egy kis házilag készült babapiskótával, jó zsírdús tejszínnel (persze Cserpes), házi Limoncello likőrrel és kellemesen savanykás citromkrémmel (lemon curd)

A recept Nigel Slater: The Kitchen Diaries című remek könyvéből való.

Citromos trifle

100 g babapiskóta

házi elkészítése: 3 tojássárgát felvertem 2 ek cukorral, majd hozzákevertem 80 g lisztet,  némi vaníliát, és a  3 ek cukorral jó keményre vert tojásfehérjéket. Nyomózsákból a sütőpapírra adagoltam és 180 Cº-on aranybarnára sütöttem

100 g lemon curd (a váci úti Tescóban szokott lenni, de remek recept van pl. itt is)

500 ml tejszín

50 g nádcukor

egy kevés vanília

3-4 ek Limoncello

egy citrom leve

a tetejére:

250 ml tejszín

2-3 ek porcukor

1 narancs reszelt héja

A babpiskótákat a citromkrémmel megkenebgetve egy üvegedénybe fektettem és alaposan meglocsoltam a citromlével.

A tejszínt és a cukrot összemelegítettem,a vaníliával illatosítottam, majd a citromkrémes piskótára öntöttem. Ráfacsartam a citrom levét és egy éjszakára a hütőbe költöztettem.

Másnapra egy csudafinom krémmé állt össze az egész – magam is meglepődtem. Tálalás előtt a 250 ml tejszínt habbá vertem a cukorral és a citromos piskótára halmoztam. Ráreszeltem a narancshéjat és már ehettük is.

Category: desszert, Ennivaló
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*