Az angol konyha egyik kiemelkedő édessége szerintem a trifle – melyről Orsi már részletesen is megemlékezett egyszer. Rém egyszerű és mégis fenségesen kényeztető az eredmény.
Persze el lehet ezt is rontani. Hogyan? Hát bolti piskótával, adalékokkal dúsított pudinggal, műtejszínnel.
Vagy a fellegekbe lehet emelni egy kis házilag készült babapiskótával, jó zsírdús tejszínnel (persze Cserpes), házi Limoncello likőrrel és kellemesen savanykás citromkrémmel (lemon curd)
A recept Nigel Slater: The Kitchen Diaries című remek könyvéből való.
Citromos trifle
100 g babapiskóta
házi elkészítése: 3 tojássárgát felvertem 2 ek cukorral, majd hozzákevertem 80 g lisztet, némi vaníliát, és a 3 ek cukorral jó keményre vert tojásfehérjéket. Nyomózsákból a sütőpapírra adagoltam és 180 Cº-on aranybarnára sütöttem
100 g lemon curd (a váci úti Tescóban szokott lenni, de remek recept van pl. itt is)
500 ml tejszín
50 g nádcukor
egy kevés vanília
3-4 ek Limoncello
egy citrom leve
a tetejére:
250 ml tejszín
2-3 ek porcukor
1 narancs reszelt héja
A babpiskótákat a citromkrémmel megkenebgetve egy üvegedénybe fektettem és alaposan meglocsoltam a citromlével.
A tejszínt és a cukrot összemelegítettem,a vaníliával illatosítottam, majd a citromkrémes piskótára öntöttem. Ráfacsartam a citrom levét és egy éjszakára a hütőbe költöztettem.
Másnapra egy csudafinom krémmé állt össze az egész – magam is meglepődtem. Tálalás előtt a 250 ml tejszínt habbá vertem a cukorral és a citromos piskótára halmoztam. Ráreszeltem a narancshéjat és már ehettük is.
Vélemény, hozzászólás?