Mindig van valami aktuális új örület a családban, volt zsemlekorszak, pitakorszak, most a kiflire kaptunk rá nagyon. Frissen és másnap is puha, foszlós, isteni állagú a tészta. A felébe fűszervaj került töltelékként (vaj, fokhagyma, fűszersó, petrezselyem) a lányom kedvéért.
Figyelem! Csak az álljon neki, aki hajlandó utána rendszeresen elkészíteni a követelődző családtagoknak!!
Köszönet Bodza konyhájának a remek receptért
Kifli (16 darabhoz)
12 dl liszt (kb. 700-720 g)
5 dl langyos tej (nálam fele rizstej, fele víz)
50 g friss élesztő
50 g vaj/margarin
2 tk só
1 ek nádcukor
A tejben feloldottam az élesztőt, belekevertem a nádcukrot, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem (1-1,5 óra).
A sütőbe egy tál vizet tettem és 210 Cº-ra előmelegítettem.
A tésztát kevés liszttel átgyúrtam és négy nagyjából egyforma darabra szedtem. Mindegyikből egy kerek lapot nyújtottam, négyfelé vágtam és kiflikké sodortam. (A fűszervajasba belekentem sodrás előtt a tölteléket).
A tetejét tojássárgával átkentem (ez el is maradhat) és füstölt Maldon sóval szórtam meg.
Kb. félórát még pihen a tepsiben, aztán a forró, párás sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Vélemény, hozzászólás?