Az elmúlt napok fáradt szürkesége ellen már nagyon tennem kellett valamit. Mondjuk sütni valami kényeztetően édeset. És kivételesen most tényleg valami nagyon édesre vágytam, ami elűzi a felhőket.
És lám, ma süt a nap és csicseregnek a madarak.
Hogy mi is volt a sütiben?
Datolya: rosttartalma segíti az emésztést, de torokfájásra is jónak tartják
Gyömbér: többek között elmulasztja a megfázást és a makacs légúti gyulladásokat, javítja a vérkeringést, erősíti a szervezet védekező rendszerét, és elpusztítja a vírusokat
Csokoládé: szerintem szükségességéről nem kell senkit meggyőzni
Dulce de Leche: karamellkrém, élettani hatásai nem ismeretesek, viszont igen finom
És akkor íme a recept, ami a híres brit Sticky toffee pudding gyömbéres változata és a megunhatatlan novemberi GoodFoodból ered.
Gyömbéres-datolyás pudding
175 g datolya, kimagozva
70 g szirupban eltett gyömbér (indiai boltokban, delikátokban kapható)
1 tk szódabikarbóna
300 ml forró víz
50 g vaj
150 g nádcukor
2 tojás
175 g liszt
1 tk sütőpor
egy vaníliarúd belseje
8 kocka étcsokoládé
a tetejére – az abszolút édesszájúaknak:
Dulce de leche
A sütőt 180 Cº-ra előmelegítettem.
A datolyát és a gyömbérdarabokat az aprítóval egészen kicsire daraboltam, összekevertem a szódabikarbónával, majd leforráztam a 3 dl vízzel. (Ezen először én is meglepődtem, de igen, kell ez a menniységű víz majd a sütibe.)
Ezután egy tálban robotgéppel habosra kevertem a vajat és a cukrot, majd egyesével hozzáütöttem a tojásokat és azokkal is jó alaposan kikevertem.
Fakanálra váltva beleszórtam a lisztet és a sütőport is, majd végül a datolyás mixet és a vaníliát is hozzátettem.
4 nagyobb és 4 kisebb felfújtformát kivajaztam (lehet egyben is sütni, akkor olyan 20×20 cm tepsi kell hozzá) és a keverékkel kb. háromnegyedig töltöttem őket. Mindegyikbe belenyomkodtam egy kocka csokit, és mehettek sülni.
25-30 perc alatt sült meg (tűpróba nem árt), ha egy tepsiben sül, 45-50 perc szükséges.
Megkoronázandó a művet, a Dulce de Lechét csöppet megmelegítettem, tettem bele egy csipet sót (fleur de sel) és a datolyás finomságokra kanalaztam.
Datolyával készült még:
Vélemény, hozzászólás?