A Valentin-nap margójára – kínszenvedések és kényeztetések

csoki_valentin

A Valentin-napról nekem mindig tinikorom kedvenc olvasmánya, az örökbecsű Adrian Mole sorozat jut eszembe. Akkoriban itthon még nem volt ennyire túllihegve ez az ünnep – sőt, azt is mondhatom, csak a hozzám hasonló anglománok hallottak róla. (Ebből sajnos az is kiderül, hogy már rég nem a huszas éveimet taposom.)

Engedjétek meg, hogy idézzek az ‘entellektüel’ hős kínszenvedéseiből:

Február 13. Vasárnap

Holnap lesz Valentin-napja. Azt hiszem nem megyek suliba.

Nem bírom elviselni, hogy én vagyok az egyetlen az osztályban, aki egy halom rikító képeslap meg a hozzá tartozó önelégült mosoly nélkül lép be az ajtón. Tudom, hogy kapok majd egyet Pandorától, de az nem számít: már több mint egy éve járunk.

Február 14. Hétfő

Négy lapot kaptam: egyet Pandorától, egyet a nagymamától, egyet anyától és egyet Rosie-tól. Mondhatom, rengeteget!….

Február 15. Kedd

Pandora nem beszél velem, mert szórakozottságból azt írtam neki a Valentine-napi lapra: “üdvözlettel”. Azt mondta: – Adrian, ez kiüresedett kapcsolatunk szimptómája.

Azt hiszem, távolodom tőle. Túlságosan okos…”

Ebből is látszik, hogy Nagy-Britanniában az ünnephez tartozó alapvető szokás a képeslapküldés, ami persze ott roppant egyszerű, hisz egy kisváros főutcáján is legalább 4-5 erre szakosodott üzlet sorakozik.

Én a – számomra – könnyebb végét megfogva a dolognak, Nigel barátomat hívtam segítségül (egyébként A. legjobb barátját is így hívják) és egy mogyorókrémes-csokoládés felfújtat készítettem. Gyors, könnyű desszert lett, belül selymesen krémes, kívül haraphatóbb, roppanós réteggel.

Mogyorókrémes csokoládéfelfújt

200 g jó minőségű étcsokoládé

100 g nádporcukor

3 tojás

60 g vaj

2 nagy ek mogyorókrém

1 csipet só

A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra és kivajaztam 4 felfújt formát, ha nincs otthon ilyen, néhány sütésálló bögre is megteszi.

A csokoládét gőz fölött megolvasztottam. Amíg az olvadozott, kettéválasztottam a tojásokat,  sárgákat összekevertem a cukorral, a fehérjéket pedig egy csipet sóval jó habosra vertem.

A közben felolvadt csokoládéba belekevertem a vajat, majd a mogyorókrémet is. Az egészet a habosra vert tojássárgákhoz adtam, és végül apránként, óvatosan a kemény fehérjehabot is  belevegyítettem.

Kanállal a felfújtformákba öntöttem a krémet és 15 percig sütöttem. Akkor jó, mikor egy kicsit elkezd megemelkedni, de a közepe még rezgős.

Nigel Slater: the kitchen diaries

Category: desszert, Ennivaló
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*