Elkiabáltam én múltkor ezt a madárcsicsergést meg napsütést, mégiscsak maradósra vette a tél. És hiába látom a gyerekeim szemén mennyire élvezik ezt a fehérséget, nekem már őszintén szólva nem hiányzik. Meleg kellene, napocska, színek, virágok.
De addig is egy kis kellemesen csípős, forró (HOT) levessel kényezetetem magam, melyben a kukorica abszolút a nyarat idézi, az alant megtekinthető nagyszerű The Cure szám pedig a zsenge ifjúságomat (bahh, 20 éve készült….) Tisztelegve ezzel DoctorPeppernek, aki zenés postokat követelt egy kommentjében. Hát legyen.
Csipős-savanyú kukoricaleves (GoodFood 101 Vegetáriánus étel)
egy bögre kukorica (mirelit)
2 ek vaj/növényi margarin
1 chilipaprika, kimagozva, apróra vágva
1 vöröshagyma, apróra vágva
1 tk szárított ázsiai citromfű (szerencsésebbeknek 2 szál citromfű – a mi közelünkben ez sehol sem kapható)
egy csokor újhagyma, apróra vágva – zöldjével együtt
1 kápia paprika/piros kaliforniai paprika
400 ml kókusztej
900 ml alaplé
1 ek nádcukor
1 lime leve
egy marék petrezselyem
kb. 100 g tészta, én kínai tésztát, ún. egg noodles-t használtam, de egy vastagabb cérnametélt is megteszi
A vajat megmelegítettem és a hagymákat kicsit megpirítottam. Rádobtam a fagyasztott kukoricát, a chilit, a paprikát és a citromfüvet, jól összekevertem és 3-4 percig a saját levében pároltam. Beleöntöttem a kókusztejet és az alaplevet, felforraltam és fedő alatt még 15 percig főztem. Ekkor hozzátettem a tésztát is . Mikor ez is megpuhult, megszórtam a petrezselyemmel és a lime levét is belefacsartam.
Az ízét igazítottam sóval, borssal és kevés nádcukorral, s már kanalazhattuk is, erősen a – remélhetőleg – közelgő melegre összpontosítva.
Vélemény, hozzászólás?