A tegnapi nap a palacsinta bűvöletében telt, a bársonyos zöldségkrémlevest pestos csigákkal tálaltam, a főfogás pedig ez a diós-spenótos palacsintarakottas volt, amit még egy régi Nők Lapjában találtam (Lajos Mari recept) – csupán némileg a hűtőm tartalmához kellett igazítani.
Spenótos-diós palacsinta
8 db palacsinta
a töltelékhez:
1 kg friss spenót, vagy 35 dkg mirelit
1 vöröshagyma
50 g dió, durvára vágva
30 g fenyőmag
50 g vaj
1 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
50 g reszelt sajt (nálam érett gouda és fokhagymás juhsajt)
1 tojás
só, bors
őrölt szerecsendió
az öntethez:
10 g vaj
1 púpos ek liszt
3,5 dl tej
1 tojássárgája
20 g reszelt sajt
só, bors
A töltelékhez először is lecsöpögtettem a kiolvasztott spenótot. Ha frisset használok, azt kevés vízben néhány perc alatt megfőzöm, majd alapos kinyomkodás után apróra vágom.
A vajat megmelegítettem, megpirítottam rajta az apróra vágott diót és a fenyőmagot, majd a hagymakockákat is hozzáadtam. Rövid kevergetés után mehetett bele a kinyomkodott spenót és a tejszín is, kicsit beforraltam, sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem, majd félretéve hagytam kihűlni az illatos keveréket.
Ha már kellőképpen lehűlt, belekevertem a reszelt sajtot, a tojást és a fokhagymát.
Az öntethez a vajat megmelegítettem és világosra pirítottam rajta a lisztet. Csomómentesre kevertem a tejjel, sóval, borssal ízesítettem és kis lángon egy hígabb besamelt főztem belőle. A végén a tojássárgát és a reszelt sajtot is belekevertem.
A palacsintákba elosztottam a tölteléket és szorosan feltekertem őket. Félbevágva – vágott felükkel fölfelé – tűzállótálba rendeztem, és rétegenként meglocsoltam az öntettel. A végén a tetejére is locsoltam belőle, így ment az előmelegített sütőbe.
220ºC-on 25-30 percig – pirulásig – sült.
Folyt. köv. holnap, a desszerttel, ami görög joghurtos amerikai palacsinta volt áfonyaöntettel.
Vélemény, hozzászólás?