Csokoládé és karamell

chocolate_fudge

Időnként nem is kell látnom egy-egy süti képét, már a nevével is el lehet csábítani. Például ha azt látom, hogy egy süti nevében szerepel a “fudge” (ejtsd ‘fádzs‘) szó – az csak valami finom, karamelles dolgot jelenthet, úgyhogy egyből beindul a folyamat. Fakanalat és tálat ragadok, veszem elő a sötétbarna nádcukrot és már kezdem is a sütést. Ha ez még a ‘chocolate‘ szóval is kiegészül, akkor menthetetleül végem van.

Lehet, hogy ez annak az eredménye, hogy túl sokat olvastam Roald Dahl remek könyvét, a Charlie and the Chocolate factoryt? Mindenesetre addig is amíg végre ehetek egy Wonka’s whipple-scrumptious fudgemallow delight -ot (már kimondani is gyönyörűség), készült egy sima  chocolate-fudge,  amelyben a lágy sötétbarna nádcukor és a csokoládé mélyen telt édességét a narancsos krémsajt ellensúlyozta.

Csokoládés-narancsos karamellszelet

200 g étcsokoládé

200 g lágy, sötétbarna nádcukor (muscovado)

175 g vaj/növényi margarin

3 tojás

140 g liszt

1 vaníliarúd belseje

1 narancs reszelt héja

a tetejére

200 g Philadelphia krémsajt

50 g porcukor

vanília

kandírozott narancshéj (kávédarálón ledarálva)

A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra és sütőpapírral kibéleletem egy 23×23 cm-es tepsit.

A vajat, a cukrot és a csokoládét egy lábasba tettem és kis lángon összeolvasztottam. Félrerakva kicsit hűlni hagytam.

Közben szétválasztottam a tojásokat és a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot vertem.

Az időközben kihűlt csokis masszához kevertem a tojássárgákat, a vaníliát, a lisztet és a narancshéjat. Végül óvatosan a habbá vert fehérjéket is beleforgattam.

A masszát a tepsibe simtottam és a sütőbe toltam , ahol 25 perig sült.

A krémsajtot kikevertem a többi hozzávalóval és a krémet a kihűlt, felszeletelt sütire nyomtam.

forrás: goodFood 2009/March

Category: desszert, Ennivaló
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*