Édes-Anyáknak – ez a SegítSüti a Tiéd is lehet!

segitsuti_stollen_ii1

Mikor Nemisbéka megkeresett ötletével, azonnal rábólintottam. Magam is háromgyermekes anyaként nap mint nap tapasztalom, mennyire jól jön minden segítség, még így családdal körülvéve is. A Lea anyaotthon lakói nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, így amennyire tőlem telik, ezzel a süti-licittel segítem őket. A SegítSüti mozgalomról és a többi résztvevő blogról a honlapján olvashattok többet, most csak a lényeget írom le.

A képen látható süteményre – ami egy áfonyás, pisztáciás, marcipános stollen – mostantól kezdve elindítok egy licitálást, 1000 forintos kikiáltási árral. Licitálni csak és kizárólag kommentben lehet. Aki a legmagasabb licitet teszi meg április 2 éjfélig, az viheti a süteményt. Persze nem a képen szereplőt, mert azt már rég megettük, hanem egy frissen sütöttet*.

Az átvételről és a pénz átadásáról majd személyesen egyeztetünk. Az összegyűjtött pénzből pedig az anyaotthon kap működésükhöz fontos dolgokat.

És most következzék a recept, de most kivételesen senkit sem buzdítok arra, hogy készítse el, inkább licitáljatok, hogy segíteni tudjunk!

*Kívánság szerint szívesen elkészítem vegán változatban is!!!

Áfonyás-pisztáciás-marcipános stollenkoszorú

85 g mazsola

50 g aszalt áfonya (cranberry), durvára vágva (+ egy kevés a tetejére)

100 g kandírozott narancs-, és citromhéj, apróra vágva

50 g hámozott, sótlan pisztácia, durvára vágva (+ egy kevés a tetejére)

4 ek sötét rum

550 g liszt

2 zacskó száraz élesztő (7 g/zacskó)

50 g nádcukor

egy csipetnyi szerecsendió

egy (bio)citrom reszelt héja

85 g vaj

250 ml tej

1 tojás (+ 1 a tetejére)

100 g marcipán

a tetejére

citromlé, porcukor

Az apróra vágott pisztáciát, áfonyát, a kandírozott citrushéjakat és a mazsolát egy tálban összekevertem és meglocsoltam a rummal, majd hagytam, hogy jól beszívja.

A lisztet kelesztőtálba szitáltam, egy csipet sót beleszórtam, ment hozzá az élesztő, a szerecsendió, a cukor és a citromhéj, majd a vajat is hozzámorzsoltam a lisztes keverékhez. A tejet kicsit meglangyosítottam, a tojást beleütöttem, kicsit összekevertem, így öntöttem a száraz hozzávalókhoz. Alaposan megdagasztottam a tésztát – persze kicsi tejjel, liszttel lehet igazítani az állagán, ha nem tökéletes.

Letakarva kb. másfél óra alatt duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát liszttel megszórt munkalapra borítottam és jól átgyúrtam. Kb. 17×37 cm nagyságú téglalpot formáztam belőle, és a rumban áztatott töltelék egyharmadát a tészta középső harmadára terítettem és a két szélét ráhajtottam. Így ismét kinyújtottam és a töltelék második harmada is rákerült, majd újabb hajtogatás és nyújtás után ment rá a maradék és ismételten hajtogattam, nyújtottam.

Végül a tésztából kb. 55×15 cm-es téglalapot formáltam. A marcipánból is egy akkora rudat csináltam, mint a tészta hosszanti oldala, és a közepére fektetve feltekertem, hogy a hajtogatott rész alulra kerüljön.

A henger két végét némi tojással megkenve összeragasztottam és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. A koszorú közepére egy vízzel teli konzervesdobozt tettem, így egyrészt a párásítást is megoldottam, másrészt a formáját is jobban megtartja a tészta.

Letakarva megint egy jó órát kelesztettem, majd tojással lekenve ment a 190 ºC-ra előmelgített sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sült.

Hűlés után még hátravolt a díszítés – a porcukrot kevés citromlével kikevertem és a kalácsra csurgattam, majd megszórtam a félretett pisztáciával és áfonyával.

2-3 napig friss, puha marad – hacsak előbb el nem fogy….

(a recept forrása: GoodFood 2008/december)

segitsuti_stollen_i

Category: desszert, Ennivaló
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*