Újabb vegán finomság Kathy blogjáról. Már a neve is nagyon tetszett – Nut-tea cookie – és az összetevők is szimpatikusak voltak. A múltkori kamillateás-mákos-citromos összeállításon felbátorodva, most egy fahéjas fehérteát használtam (Clipper) a keksz alapanyagaként. Szeletelt mandula helyett durvára vágottat használtam, mandulavaj helyett pedig kávédarálón krémesre darált mogyorót, pici mézzel elkeverve. Mivel nekem túl puha maradt a tészta, némi liszt hozzáadásával korrigáltam (a receptben ez már benne van)
Adagoláskor is meglehetősen puha marad a tészta, de ez ne tántorítson el senkit, a sütőben szépen összeáll majd.
Az végeredmény egy finom, puha süti lett, amelyben szépen keveredett a mandula, a fahéj és a tetején lévő citrom íze. Piknikhez, Segítsütis találkozókhoz ideális
Mandulás tea-sütemény (1 bögre = 2,5 dl)
1 bögre tetszőleges tea (sokáig áztatva, kihűtve)
½ bögre rizstej
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1,5 bögre fehérliszt
8-10 ek nádcukor
2 ek méz
2 ek semleges ízű olaj
3 ek krémesre darált mogyoró (sótlan, pörkölt) – vagy mogyoróvaj
½ kk só
1 tk szódabikarbóna
1 bögre mandula, pirítva, durvára törve (az eredetiben szeletelt mandula)
1 rúd vanília belseje kikaparva
1 kk fahéj
néhány csepp mandulakivonat
a tetejére:
1-2 ek Golden Syrup vagy juharszirup
1 ek citromlé
Amilyen hosszú a hozzávalók listája, olyan egyszerű az elkészítés: egy tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadtam a kihűlt teát, az olajat, a rizstejet és a mézet és jó alaposan összekevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanálnyi buckákat raktam belőle, majd az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Félidőben lekentem a citromleves sziruppal – ettől egy kicsit ragadós lesz, akit ez zavar, inkább hagyja ki.
Vélemény, hozzászólás?