Nagyon szeretem ezt a kínai ételt, mert hamar megvan és rendkívül jól variálható, alakítható – attól függően, mi van a hűtőben. Az alap a tészta, a szójaszósz, a répa és a káposzta, emellé most sok újhagyma és némi medvehagymás tojás is került. A fűszerezésnél a gyömbér is eléggé megborult a kezemben – lehet, hogy éppen ezért ízlett annyira??
És ez az, amiért a böhöm nehéz öntöttvas wokomat is érdemes előszedni, egyrészt mert úgy sokkal többet tudok csinálni, másrészt a wokban egészen máshogy sülnek-főnek meg a zöldségek!
Kínai tojásos, zöldséges sült tészta
2 csokor újhagyma
2 nagy sárgarépa
egy kis fej káposzta
3 ek szezámolaj
2 ek hidegen sajtolt olaj
8-10 gerezd fokhagyma
kb. 35-40 dkg száraztészta (spagetti)
5 tojás
egy marék medvehagyma
egy marék sózott, pirított kesudió
5-6 ek sötét szójaszósz
1 ek nádcukor
½ kk szárított ázsiai citromfű
1 tk őrölt gyömbér
1 chillipaprika
A wokban megforrósítottam az olajokat és rászórtam az ujjnyi darabokra vágott újhagymát – a zöld részét se dobjuk ki, az is nagyon finom bele!. Jól átpirítottam, majd mehetett hozzá a végony szeletekre vágott sárgarépa és a laskára szelt káposzta is – szeretem ezeket nagyobb darabokra vágni és épp csak megpirítani, hogy ‘al dente’ maradjon.
Jól átforgattam ezt is, megsóztam és néhány percig sütöttem. Utána hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, a cukrot és a fűszereket is és így 1-2 percig pároltam.
Közben a tojásokat felütöttem, villával kikevertem, sóztam, borsoztam, a felcsíkozott medvehagymát belekevertem és bő, nagyon forró olajban megsütöttem. Így jó levegős, laza sült tojást kaptam, amit felcsíkoztam és a kifőzött, lecsöpögtetett tésztával együtt a zöldségalapra dobtam. Jól összeforgattam az egészet, megszórtam a kimagozott chillivel és a kesudióval. Sóval, borssal igazítottam az ízeken, kicsit átpirítottam és már ehettük is.
Vélemény, hozzászólás?