A kókusztejes vöröslencsefőzelék mellé gondolkodtam valami feltét(el)en, amikor eszembe ötlött egy régóta kipróbálásra váró recept. A februári GoodFoodban készített Jamie O. zöldséges bhajit, s egy cetlire is kijegyzeteltem már valahonnan egy hagymás változatot. Mivel a ropogóra sült hagymát kifejezetten szeretem a vöröslencséhez (és a sárgaborsóhoz), az alapot az képezte, némi indiai ízzel fűszerezve.
Készítés közben jöttem rá, hogy ez tulajdonképpen majdnem a mi lapcsánkánk, csak a fűszerezése más. Úgyhogy ez lehet akár az indiai lapcsánka is – a másik nevet úgyse tudom megjegyezni!
Hagymás bhaji
4 nagy fej hagyma, vékonyra szeletelve
1 kisebb répa, durvára reszelve
2 kisebb krumpli, durvára reszelve
egy kevés chilli (ízlés szerint)
fél kk őrölt gyömbér, vagy egy darabka friss, reszelve
egy csokor petrezselyem (eredetileg koriander, de mint tudjuk azt nem szeretem)
2 tk mustár
1 tk kurkuma
1 tk őrölt római kömény
2, 5 tk só
120-140 g liszt
1 tk sütőpor
120-140 ml víz
Az elkészítés roppant egyszerű: a hozzávalókat jó alaposan össze kell keverni és kisütni.
Na jó, ennél kicsit részletesebb leszek. Szóval a hozzávalókat tényleg belezúdítottam egy nagyobbacska edénybe és jó alaposan összekevertem. A liszt és a víz mennyiségén bátran lehet igazítani, lényeg, hogy valamennyire összetartsa a masszát.
Egy serpenyőben olajat melegítettem, majd a hagymás masszát egy evőkanállal adagolva ropogós, aranybarna lepényeket (bhajikat ) sütöttem.
Frissen az igazi – de abbahagyhatatlan!
Vélemény, hozzászólás?