Akár Vesta előételes VKF fordulóján is megállta volna a helyét ez a leveles tésztán tálalt keletiesen fűszerezett csirkeragu.
Egy tavalyi GoodFood (augusztusi szám) lapozgatása közben bukkantam rá és ami megragadott, az a formája volt – helyes kis háromszögre hajtogatott tészták, középen a fűszeres csirekeraguval. Na ez a formázás ami nekem nem sikerült. A helyes kis tészta-háromszögek sülés közben kirúgták magukat és szépen visszarendeződtek kör alakúra. A végeredményen mondjuk nem rontott, a lányomnak 6 darabot sikerült belőle vacsorára bepusztítani.
Fűszeres csirkés tésztakorongok
3 ek olívaolaj
3 nagy fej hagyma, felkockázva
1 nagy csirkemell, apró darabkákra vágva
3 tk fenyőmag/napraforgómag
1 tk őrölt fahéj
½tk őrölt szegfűbors
1½ tk sumac*, vagy 1 ek citromlé
2 tekercs Tante Fanny levelestészta (persze másmilyen is jó)
kevés liszt
*A sumac (szumák) közkedvelt török fűszer, melyet egy szömörcefélékhez tartozó növényből állítanak elő. Kellemesen savanykás, pikáns gyümölcsös íze van.
Először is a ragut készítettem el. Ehhez az olívaolajon 10-15 perc alatt enyhén karamellizáltam a hagymát. A csirkedarabokat is rádobva még vagy 5 percig így együtt kevergettem, aztán mehetett bele a mag és a fűszerek – na meg persze némi só és bors. Kis ideig még összeforraltam, amíg nagyjából az összes folyadék elpárolgott alóla.
Amíg a ragu kicsit meghűlt, előmelegítettem a sütőt 200 ºC-ra.
A leveles tésztát lisztezett munkalapra helyeztem és egy kb. 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval körökre szabdaltam. Mindegyik közepére egy evőkanálnyi ragut tettem és igyekeztem háromszög alakúra hajtogatni. Hozzáteszem az ízéből mit sem von le a forma, hagyhatjuk nyugodtan köralakúra is.
A tésztát lekentem egy kevés olívaolajjal, majd az előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Akinek így magában túl száraz, esetleg fokhagymás joghurttal/tejföllel megcsurgathatja.
Vélemény, hozzászólás?