Mivel nálunk szinte mindenki nyáron született, ez az időszak egy egybefüggő buliperiódus. Néha tömbösítünk ugyan, de élvezzük, hogy együtt lehet a család.
A tegnapi bulira ez volt az egyik édesség (a három közül), ami készült. A színe kicsit megbotránkoztatta az egybegyűlteket (mitől ilyen zöld?), de aztán a legszkeptikusabbak is bevallották, hogy bizony finom.
A debreceni Carpe Diem-ben ettem ilyet először és igen mély nyomokat hagyott bennem. Nem is hagyott nyugodni a dolog, be is szereztem egy adag zöld teát (matcha). A nyáron elkészült fagyi is nagyon finom volt belőle, itt volt hát az ideje, hogy újra előkerüljön. A receptet is a teázó honlapján találtam – bár az arányokat magam kísérleteztem ki.
Matcha tiramisu (kb. 12 kisebb adag)
400 g babapiskóta
1 ek matcha tea
100 ml cseresznyelikőr
1-2 dl tej
a krémhez:
500 g mascarpone
4 tojás
100 g cukor
2 dl tejszín
1 tk matcha
Az első jótanács: vegyetek jó minőségű babapiskótát! Vagy süssetek otthon. Receptet itt is találtok.
Szóval ha sikerült normális babapiskótát szerezni/sütni valószínűleg sokkal egyszerűbb lesz az egész, nem kell annyit küzdeni, mint nekünk.
A jó minőségű babapiskóta ugyanis, ha meglocsoljuk kellő alkohollal és a zöld teaporral összekevert tejjel, valószínűleg szépen pempősíthető. Nem így az általam vásárolt adag – komoly harc árán sikerült csak megfelelő állagúvá varázsolni. És ebben a folyamatban egy aprító és egy lelkes férj is komoly szerepet kapott.
Az élénkzöld masszát félretéve (és reménykedve, hogy innen csak jobb lesz) továbbléphetünk a krém készítése felé.
A tojássárgákat fehéredésig kevertem a cukorral, a fehérjét pedig egy csipet sóval habosítottam.
A mascarponét két tálba elfeleztem és mindkét adaghoz öntöttem 1-1 dl tejszínt. A tojássárgákat is igazságosan elosztottam, majd az egyik tálba egy teáskanálnyi matcha teát is szórtam. Robotgéppel mindkét adagot habosra kevertem, majd a végén óvatosan a fehérjehabot is hozzátettem – persze ekkor már fakanálra és kézi meghajtásra váltottam.
A poharakba/felfújtas formák aljára egy adag sötétzöld masszát, arra egy világoszöld krémet, majd a tetejére egy teljesen világos (zöldségmentes) krémet pakoltam. Végül minden adagot megszórtam egy csipet matcha porral.
Vélemény, hozzászólás?