Avagy mit tegyünk, ha elutazás előtt kapunk több kiló gyorsan romló nyári almát. Kézenfekvő, hogy süthetünk gyorsan minimum 1, de inkább több almás pitét, gyárthatunk belőle szederrel házi gumicukrot, almakompótot, karamellás almás sütit, lereszelhetjük és lefagyaszthatjuk és végső elkeseredésünkben akár jól be is lakmározhatunk belőle. Ha ezek után még mindig marad, akár ilyen almás citromkrémet is főzhetünk, amit aztán bármikor előkaphatunk a hűtőből.
Hogy mire is jó?
- vaníliafagyiba keverni
- piskótatekercsbe tölteléknek
- kekszek közé kenni
- citromos trifle-t gyártani
- cheesecake-et megbolondítani vele
- a fiam szerint túl szárazra sikerült túrós táskát feldobni
- linzerkosárkákat sütni, bele a krém, rá fehérjehab, úgy megsütni
- görög joghurttal lerétegezni, kis gyümölccsel megszórni
- vagy magában elkanalazgatni
- és gasztroajándéknak sem utolsó…
Egyéb ötletek a felhasználásra?
Almás citromkrém:
fél kiló alma, meghámozva, magházától megfosztva
2 (bio) citrom leve és lereszelt héja
125 g vaj
450 g cukor
4 nagy tojás
A felkockázott gyümölcshúst a reszelt citromhéjjal és 1 dl vízzel feltettem főni. Mikor megpuhult, mixerrel pürésítettem.
A vajat, a cukrot, a citromlevet és az almapürét gőz fölött melegíteni kezdtem. Amint elolvadt benne a vaj, az enyhén felvert tojásokat is hozzákevertem és kézi habverővel jól összedolgoztam.
Kis lángon, folyamatos kavargatás mellett besűrítettem a krémet (ez olyan 10-12 perc volt – ezt ki kell bírni a tűzhely mellett és bőszen keverni).
A kész krémet elkészített, tiszta üvegekbe töltöttem, majd szárazdunsztban (1-2 pokróc+hungarocell láda) hagytam kihűlni.
Felbontás után mindenképpen hűtőben tároljuk!
forrás: River Cottage Handbook: Preserves
Vélemény, hozzászólás?