Már megint a gőz – csak most gombóc

gozgomboc

Annyira járattam az agyam, hogy mit lehet az új kütyümön kipróbálni, hogy a legegyszerűbbet, legkézenfekvőbbet majdnem el is felejtettem. Hát persze hogy gőzgombócot kell csinálni!

Fel is hívtam anyukámat, megkérdeztem, ettem-e én már olyat. Kiderült, hogy a mi félig-meddig sváb családunkban (másik félig tót, harmadik félig palóc) bizony még sosem készült gőzgombóc. Illetve anyukám szerint egyszer ő csinált valami dobozosat – de ezt az információt meg sem hallottam.

Szóval mindjárt bele is vetettem magam a kutatómunkába, s végül Macikonyha receptje került ki nyertesen a versenyből. Az elkészítés roppant egyszerű – voltaképpen egy édes kelttészta – a pároló pedig teljesen alkalmas a gőzgombóc megfelelő állagának előállítására. Könnyű, foszlós gömböcöket kaptunk vacsorára – belül savanykás ribizlilekvárral, a tetején mákkal.

Gőzgombóc

500 g liszt

25 g friss élesztő

3 ek nádcukor

fél tk só

1 tojás

1 tojássárgája

2,5 dl  (rizs)tej

2 ek vaj (+ a kikenéshez)

1 citrom reszelt héja

sűrű lekvár

mák, porcukor – a tálaláshoz

Az élesztőt elkevertem a tejjel és a cukorral, majd a többi  alkotórészt hozzátéve lágy, fényes tésztát dagasztottam. Letakarva 1 órát kelesztettem.

Ekkor alaposan átgyúrtam és 8 egyenlő részre osztottam. Mindegyiket négyzetté lapogattam, egy-egy kanát sűrű lekvárt tettem a közepére, majd a tésztát alaposan összenyomkodva gombóccá formáltam. Lisztezett felületen, letakarva még egy félórát kelesztettem.

A pároló tetején lévő tálcát alaposan kivajaztam (különben odaragad), az aljába vizet öntöttem.

A megkelt gömböcöket négyesével a tálcára ültettem, letakartam a tetejével és 25 perc alatt 2 menetben készre gőzöltem.

Tálaláskor porcukros mákkal szórtam meg, de egy jó vaníliaszószt is elbír.

VitaCuisine hiányában egy lábossal, némi vízzel és egy párolóbetéttel is megoldható a gőzölés.

A Tefal és az Essence Főzőiskola támogatásával

Category: desszert, Ennivaló  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*