Már Gabojszánál és Grenadine–nél is megvolt a ‘coming-out’, néhány gasztroblogger kollégával együtt én is kaptam egy Tefal gépet kipróbálásra. Mivel a konyhámban ritka az olajban sült étel, én a VitaCuisine párolót választottam (folyton párásítónak becézem a szerencsétlent) tesztelésre, receptgyártásra.
Elsőre fapados párolt zöldségek készültek benne – kis reszelt sajttal megszórva egyszerű, ízletes ebéd kerekedett belőle. Másodjára már persze nagyobb kihívás elé akartam állítani új barátomat, úgyhogy egy csokoládéfelfújtra esett a választásom.
De a felfújtról rögtön az éveleji, Dióban tett látogatásunk jutott eszembe, úgyhogy a lisztet pirított dióra cseréltem. Az akció eredménye a legkisebbik sarjam szavaival élve: mennyei lett. Friss-melegen könnyű, habos, szinte szétmállik az ember szájában. Másnap már inkább sütemény állagú, de úgy is megállja a helyét. Egy gombóc vaníliafagyi val tökéletes párost alkothat.
A pároló pedig gőzölésre is tökéletes.
Gőzölt csokoládéfelfújt dióval
100 g étcsokoládé
50 g vaj
3 tojás
85 g nádcukor
35 g dió, megpirítva, darálva
1 ek liszt/étkezési keményítő
Első lépésként kivajaztam 4 darab 1,5 dl űrtartalmú felfújtformát és kivágtam sütőpapírból négy akkora kört, mint a formák felső része. A sütőpapírkarikákat egyik felét vékonyan megvajaztam.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd hozzákevertem a vajat is. A tojássárgákat alaposan kikevertem a cukorral, a fehérjéket pedig kemény habbá vertem.
A cukros-tojásos krémhez adtam a csokoládés-vajas keveréket, beleforgattam a diót és a lisztet, végül óvatosan a fehérje-habbal lazítottam.
A masszát az előkészített formákba szépen elosztottam, a vajas sütőpapírral letakartam (persze a vajas felével lefelé) majd az egészet folpackba csomagoltam.
Így ültettem őket a pároló kosarába, és 35 percig gőzöltem. A legjobb az egészben, hogy a beállított idő után a masina szépen csönget egyet, majd kikapcsol, s ez nekem – aki többnyire minimum 3 dolgot csinál egyszerre – igen hasznos dolog.
Elrettentő adat: a receptesfüzet szerint 379 kalória adagonként! De ugye ha nem liszttel csináltam, akkor sokkal kevesebb???
*Pároló hiányában simán tepsibe pakolnám a formákat, felönteném forró vízzel, úgy sütném.
Vélemény, hozzászólás?