A flancmentes desszert – rizsfelfújt és egy rejtély ráadásnak

rizsfelfujt

Időnként az a vád ér, hogy a receptjeim túl “flancosak”. Csak azért nem sértődöm meg ezen, mert egyrészt alaptalan :-)  másrészt a legjobb barátnémtól (csókollak Ivettke) és a húgomtól érkeznek.

Úgyhogy akkor csak itt, csak most, csak Nektek következzen egy egyszerű, gyors, olcsó desszert: a rizsfelfújt. Ha jól tudom, a szükséges sütőtállal is rendelkeztek hozzá….

Kiegészítés 1:  én egészen a múlt hétig  – amikor életemben először készítettem el (!!!) – azt gondoltam, hogy nem szeretem a  rizsfelfújtat. Minő balgaság és mennyi elpazarolt év!

Kiegészítés 2: a kicsiknek rizstejjel és növényi margarinnal készült el a tejmentes változat – és nem sokkal maradt el az eredeti verzió mögött.

Kiegészítés 3: a lisztet keményítőre cserélve (vagy kihagyva) gluténmentes diétába is illeszthető

Kiegészítés 4: Chili & Vanília diós sült szőlője különösen jó hozzá, bár a férjem szerint igaziból a rizsfelfújtat csokoládészósszal KELL enni. Vajon mások szerint is?

Kiegészítés 5: a recept Horváth Ilona klasszikus receptkönyvéből származik. A metódus szerint a tejbe kerül a cukor egyik fele, aztán a másik feléről nem esik szó. Soha többé! Szerintetek mi lett szegény maradék 50 gramm cukorral? (én persze beletettem)

Rizsfelfújt (kb. 4 főre, egy tartalmas leves után – egyébként ketten is simán lenyomják)

12 dkg rizs (a legjobb az apró, kerek szemű fajta)

5 dl tej

1 dl víz

10 dkg nádcukor + 2 ek

2 tojás

2 ek vaj

csipet só

1 ek keményítő/liszt

1 citrom reszelt héja (opcionális, nekem a másodikból kimaradt)

mazsola – mint tudjuk, ez nálunk nem játszik  – de aki akar, szórhat bele

A rizst feltettem főni a tejjel, a vízzel és a cukor felével. Kis lángon, fedő alatt puhára főztem, lehetőleg minél kevesebbet macerálva. Kicsit hűlni hagytam, ezalatt a maradék tejet is szépen magába szívta.

A tojásfehérjéket a csipet sóval felvertem és félretettem. A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra és egy mélyebb (1,5 liter űrtartalmú) sütőtálat kivajaztam.

A nagyjából kihűlt rizshez kevertem a vajat, a tojássárgákat, a keményítőt (esetlegesen a mazsolát és a citromhéjat) majd végül óvatosan a fehérjehabot is.

A masszát az előkészített formába lapátoltam, a tetejét megszórtam 2 evőkanálnyi cukorral és bedugtam a sütőbe. 30-35 perc alatt sült szép aranybarnára.

Ekkor két lehetőség van:

– azon melegében, a formából a fejünkbe lapátoljuk (fotózás után ez történt)

– hűlni hagyjuk, hidegen szépen szeletelhető. Állítólag

rizsfelfujt_II

Category: desszert, Ennivaló  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*