Időnként az a vád ér, hogy a receptjeim túl “flancosak”. Csak azért nem sértődöm meg ezen, mert egyrészt alaptalan másrészt a legjobb barátnémtól (csókollak Ivettke) és a húgomtól érkeznek.
Úgyhogy akkor csak itt, csak most, csak Nektek következzen egy egyszerű, gyors, olcsó desszert: a rizsfelfújt. Ha jól tudom, a szükséges sütőtállal is rendelkeztek hozzá….
Kiegészítés 1: én egészen a múlt hétig – amikor életemben először készítettem el (!!!) – azt gondoltam, hogy nem szeretem a rizsfelfújtat. Minő balgaság és mennyi elpazarolt év!
Kiegészítés 2: a kicsiknek rizstejjel és növényi margarinnal készült el a tejmentes változat – és nem sokkal maradt el az eredeti verzió mögött.
Kiegészítés 3: a lisztet keményítőre cserélve (vagy kihagyva) gluténmentes diétába is illeszthető
Kiegészítés 4: Chili & Vanília diós sült szőlője különösen jó hozzá, bár a férjem szerint igaziból a rizsfelfújtat csokoládészósszal KELL enni. Vajon mások szerint is?
Kiegészítés 5: a recept Horváth Ilona klasszikus receptkönyvéből származik. A metódus szerint a tejbe kerül a cukor egyik fele, aztán a másik feléről nem esik szó. Soha többé! Szerintetek mi lett szegény maradék 50 gramm cukorral? (én persze beletettem)
Rizsfelfújt (kb. 4 főre, egy tartalmas leves után – egyébként ketten is simán lenyomják)
12 dkg rizs (a legjobb az apró, kerek szemű fajta)
5 dl tej
1 dl víz
10 dkg nádcukor + 2 ek
2 tojás
2 ek vaj
csipet só
1 ek keményítő/liszt
1 citrom reszelt héja (opcionális, nekem a másodikból kimaradt)
mazsola – mint tudjuk, ez nálunk nem játszik – de aki akar, szórhat bele
A rizst feltettem főni a tejjel, a vízzel és a cukor felével. Kis lángon, fedő alatt puhára főztem, lehetőleg minél kevesebbet macerálva. Kicsit hűlni hagytam, ezalatt a maradék tejet is szépen magába szívta.
A tojásfehérjéket a csipet sóval felvertem és félretettem. A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra és egy mélyebb (1,5 liter űrtartalmú) sütőtálat kivajaztam.
A nagyjából kihűlt rizshez kevertem a vajat, a tojássárgákat, a keményítőt (esetlegesen a mazsolát és a citromhéjat) majd végül óvatosan a fehérjehabot is.
A masszát az előkészített formába lapátoltam, a tetejét megszórtam 2 evőkanálnyi cukorral és bedugtam a sütőbe. 30-35 perc alatt sült szép aranybarnára.
Ekkor két lehetőség van:
– azon melegében, a formából a fejünkbe lapátoljuk (fotózás után ez történt)
– hűlni hagyjuk, hidegen szépen szeletelhető. Állítólag
Vélemény, hozzászólás?