Max gurította ki a gasztroszférába a legutóbbi VigyázzKészFőzz játék témáját, s mi más is pattanhatott ki egy vérbeli fagylaltos fejéből, mint a a gombóc?! Remek az ötlet, kreativitást és mókát ígér. Szerintem sok hasznos receptet fogok a könyvjelzőim közé pakolni.
Részemről egy almagombóc készült, diós cukorba forgatva, igazi őszies finomság. Egy könnyen elkészíthető, de meglepően finom desszert lett, szerencsére még van bőven itthon almánk! Nekem önmagában is megállta a helyét, de vaníliasodóval már senkinek sem lehet kifogása ellene.
De lássuk milyen gombócok készültek régebben nálunk:
Svéd húsgombócok Citromos húsgombócok Nigel Slatertől Túrós Raffaello Tárkonyos bárányleves krumpligombóccal Tepertőgombócleves Cheddaros-fűszeres golyók Halawa tamr – datolyás golyók Gougére kéksajttal töltve
Almagombóc
4közepes alma
1 tojás
1 tk fahéj
só, liszt
dió, nádcukor
Az almákat meghámoztam, a magházukat kivágtam és a gyümölcshúst egészen apró kockákra aprítottam. A tojást két evőkanál vízzel és a fahéjjal enyhén felvertem és az almakockákra öntöttem. Alaposan összeforgattam, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjak (kb. 8-10 evőkanálnyi volt).
Vizes kézzel gombócokat formáztam és forrásban lévő sós vízbe potyogtattam őket. Kis lángon olyan 15 percig főttek, ekkor leszűrtem a gombócokat és cukros dióba forgattam.
forrás: Egyszerűen jó – Gombócok és knédlik
Vélemény, hozzászólás?