Öntudatos a liba,
Egyáltalán nem sajnálja magát,
Egyedül ücsörög a sütőben
És epekedve várja Deák Bill Gyulát.”
Hobo
A liba ugyan még a hétvégén ücsörgött nálunk a sütőben, tegnapra csak egy fél libamell jutott. Abból pedig rilette készült, ami tulajdonképpen nem is pástétom, inkább egyfajta húskrém – csak kicsit rusztikusabb kivitelben.
A libamell mellé kakukkfű, babérlevél és birsalma került, frissen sült kenyérrel és újhagymával igazán fejedelmi vacsora.
A rilletről bővebben A Bűvös Szakácson
Libamell rilette
egy fél libamell (kb. 400 g)
4 ek libazsír
4-5 ágacska kakukkfű
2 babérlevél
10-12 szem bors
só
2 dl alaplé
2 (birs)alma
A zsírt egy lábasban felolvasztottam, az ujjnyi szeletekre vágott libamellett körbepirítottam rajta, majd lefedve fél órát saját levében pároltam.
Ezután hozzáadtam a fűszereket és az alaplevet majd a lehető legkisebb lángon 1-1,5 órát főztem. Ekkor ment bele a kockákra vágott birs is.
A végén zsírjára sütöttem.
Kb. 1 dl zsírt leöntöttem róla, a többit két villa segítségével (vagy aprítógéppel) kicsit darabosra kevertem. Nekem így szimpatikusabb volt, de persze lehet egészen krémesre is keverni.
Egy edénykébe simítottam a kencét, az előzőleg félretett zsírral leöntöttem és alaposan behűtöttem.
Vélemény, hozzászólás?