Figyelem! Aki már elkezdte az ünnepek előtti fogyókúráját és nem rendelkezik kellő önfegyelemmel, az jobban teszi, ha nem olvas tovább!
Aki régebb óta olvassa a blogot, gondolom már rájött, hogy nagyon szeretem a karamellt. Olyan igazi hívószóként működik – ha egy recept összetevői között meglátom, mindjárt megnő az elkészítés valószínűségének aránya.
Érdekes dolog ez egyébként, mert alapvetően nem vagyok édesszájú, aránylag kevés cukrot eszem. Mégis nagy kedvencem az a bizonyos dulce de leche – nos, ennél édesebb dolgot pedig igazán nehéz elképzelni. A minap meglepve észleltem, hogy a lejárat határán egyensúlyozva ücsörög egy a kamra polcán – persze sürgősen tenni kellett valamit, nehogy kárba menjen a drága kincs.
Mivel a Tefal gépecském remekül bevált gőzölésre, gondoltam kipróbálom, milyen benne elkészítve a karamellkrém. S ha már úgyis a brulée-re hajazott a dolog – egyszer élünk felkiáltással – egy vékony réteg roppanós karamell is került a tetejére.
Szottyos, szürke téli napokra kiváló antidepresszáns hatással bír
Karamell-brulée
1 üveg dulce de leche
6 tojássárgája
1,5 dl tejszín
1 dl tej
csipet só
tetejére néhány evőkanálnyi cukor
A karamellkrémet egy tálba kanalaztam, hozzátettem a tojássárgákat, a tejet és a tejszínt, majd merülőmixerrel jó alaposan összedolgoztam.
6 kisebb felfújtformát (Ikeás, fehér) kivajaztam és a masszát egyenletesen elosztottam bennük. Mindegyiket folpackba csomagoltam és a párolóba sorakoztattam őket. Vizet töltöttem a gép aljába és 30 percet gőzöltem.
Vitacuisine hiányában tepsibe állítanám őket (a folpack ilyenkor nem szükséges) forró vizet öntenék köré, és olyan 1 órát gőzölném a sütőben. Akkor jó, ha a széle már szilárdnak tűnik, de a közepe még remegős.
A Tefal és az Essence Főzőiskola támogatásával
Vélemény, hozzászólás?