Bevallom sokáig nem tudtam mi fán terem a bagel és mi ez a nagy hajcihő körülötte. Csak néztem az ínycsiklandozó képeket és próbáltam valami ízt társítani hozzá.
Mondjuk tény, hogy hamarabb elcsábulok egy friss péksüteményre, mint bármilyen habos-babos édességre. Pákosztos Millie a piknikes GBT-n és Andrea a Segítsüti átadáson aztán végképp meggyőzött arról, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom.
A gőzgombóc elkészítése közben aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a forró vízben való úsztatás helyett – ami a recept nekem legmacerásabbnak tűnő része – inkább kicsit meggőzölném a tésztát. Lehet, hogy most néhányan a fejükhöz kapnak és egyesek forognak a sírjukban, de szerintem az eredmény tökéletes lett. Az összehasonlítás kedvéért azért három darabot a hagyományos eljárással készítettem el – és bevallom semmi különbséget nem észleltem.
Mivel Millie annak idején felhívta a figyelmemet a sikér használatára és a recept is kifejezetten “strong” kenyérlisztet írt elő, persze beszereztem egy zacskóval és az is került bele. Megjegyzem a dagasztógépem még sosem gyúrt ennyire gyönyörű, fényes, ruganyos tésztát!
Bagel
500 g finomliszt
7g élesztő
10 g só
250 ml langyos víz
20 g cukor
50 ml olívaolaj (vagy más semleges ízű növényi olaj)
1 nagy kanál sikér
A lisztet egy tálba mértem és hozzáadtam a sót, cukrot, szárazélesztőt és a sikért. A vizet és az olajat a dagasztógép táljába öntöttem, bekapcsoltam a gépet és a lisztes keveréket apránként a folyadékhoz kanalaztam.
Ez a módszer az én gépemnél jól működik, de mindenki dagasszon a saját érzése, megszokása szerint nyugodtan.
A tésztát egy darab folpackkal letakartam és meleg helyen a duplájára kelesztettem.
Ezután átgyúrtam és 12 egyenlő darabra osztottam. Mindegyikből egy hosszúkás, kb. 25 cm hosszú rudat sodortam és a két végét összeragasztottam. Konyharuhával letakarva ismét kelni hagytam egy jó félórát.
A pároló aljába vizet töltöttem és a tetején lévő tálcát kiolajoztam. Bekapcsoltam a gépet, és 5 percet hagytam üresen működni, hogy jó párás legyen. Közben a sütőt is bekapcsoltam 200 ºC-ra és előkészítettem két nagy tepsit, sütőpapírral felvértezve.
A megkelt tésztát hármasával a pároló tálcájára helyeztem és olyan 5-6 percig gőzöltem.
A félig főtt karikákat a tepsibe sorakoztattam, a felvert tojással lekentem és szezámmaggal megszórtam.
A forró sütőben olyan 15 perc alatt gyönyörű aranybarnára sültek.
Este 11-kor, True Blood közben, némi Philadelphiával, prosciuttoval és aszalt paradicsommal – egyszerűen fenséges volt!
Forrás: River Cottage Handbook No. 2 – Bread
Vélemény, hozzászólás?