Édes-savanyú csirkemell – Uncle Ben meg mondjon le

Emlékszem réges-régen mekkora kedvenc volt a címben emlegetett bácsi üveges édes-savanyú mártása. Aztán ahogy a többi műkajáról, erről is “lejöttünk”.

Ezért is örültem meg az aktuális GoodFoodban talált receptnek – ráadásul még a szükséges hozzávalók is mind voltak itthon, csak egy ananászbefőttért kellett a boltba szaladni.

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta – a csirkehús puha, omlós, a tésztakabát könnyű és roppanós, a szószban pedig varázslatosan keverednek az édes, savanyú és csípős ízek.  És az elkészítése sem vesz igénybe egy óránál többet.

Omlós csirkemell édes-savanyú mártással

2 csirkemellfilé, vastagabb csikokra vágva

olaj a sütéshez

140 g liszt

1 tk sütőpor

25 g kukoricaliszt

2 dl hideg szénsavas ásványvíz

a mártáshoz

1 piros, kaliforniai paprika

1 chilli, kimagozva (eredetileg 3, de így is pont eléggé csípős lett)

egy nagy doboz ananászkonzerv

4 csillagánizs

2 ek tamarind paszta

100 g nádcukor

100 ml kínai rizsbor (vagy száraz sherry)

Először a szósznak álltam neki. Ehhez az ananászkonzerv leszűrt levét, a kimagozott, összevágott chillit és a felkockázott kaliforniai paprikát egy lábosba tettem és főzni kezdtem. Úgy 15 perc múlva már megpuhult annyira, hogy a merülőmixerrel krémesre tudtam turmixolni.

Hozzátettem a felkockázott ananászt és a többi ízesítőt és kis lángon addig főztem, amíg viszonylag sűrű, szirupos nem lett – ez olyan 20 perc volt.

Közben elkészítettem a csirkemelleket is. Egy mélyebb serpenyőben olajat melegítettem – kb. 1 cm mély legyen.

A felcsíkozott húsra ráfacsartam a citromlevet és egy kis sóval jól összeforgattam.

A kukoricalisztet egy lapos tányérban odakészítettem.

A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy mélyebb tányérba tettem és felöntöttem a hideg ásványvízzel.

A csirkedarabokat először a kukoricalisztbe, majd a sűrű tésztába mártogattam és a forró olajban kisütöttem.

Magában is isteni, de egy kis basmati rizzsel teljes értékű főétkezés is lehet belőle.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*