Tavaszváró málnás tiramisu

malna_tiramisu

Az ember most egyre badarabb
csipognak vígan a madarak,
pittyeg a mobil, hogy föltöltsék,
verseket írnak a költőcskék

Nyilaznak vaksi kis ámorok,
a kisfiúk lelke háborog,
jön a sok anyuka, noszogat,
hordd szépen széjjel a koszokat”

Varró Dániel

Ez a tiramisu is valami egészen másnak indult. Csak elkövettem a hibát, hogy Férj jelenlétében lapozgattam végig a szakácskönyvet, s ő mindjárt rá is bökött erre, hogy inkább ilyet csináljak. Továbbá felhívta a figyelmemet arra a tényre, hogy egy lejáratközeli mascarpone is tartózkodik a hűtőszekrényben, úgyhogy hamar meg lettem győzve.

A babapiskótát is magam készítettem – a Szakácsok könyve receptje alapján – a matchás fiaskó után már nem bízom a bolti változatokban.

A krémet némi kardamom és narancs dobta fel,  még a tél ízeit idézve, de a mélyhűtő sarkában talált utolsó zacskó málna már egy kicsit a tavaszcsalogatást volt hivatott jelezni.

Málnás-narancsos tiramisu

kb. 250 g babapiskóta

4 tojás

300 g mascarpone

60 g nádcukor

1 narancs reszelt héja és leve

2 tk őrölt kardamom

egy csipet só

500 ml kávé

100 ml csokoládélikőr

300 g málna

kakaópor

A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a cukorral  a robotgéppel addig kevertem, míg kivilágosodott és krémszerű lett. Ekkor hozzátettem a mascarponét, a narancs héját, levét és a kardamamomt – és még így együtt is magas fokozaton jól felhabosítottam.

A fehérjéket is keményre vertem a csipet sóval, aztán óvatosan a mascarponés krémbe forgattam.

A kávéhoz hozzáöntöttem a likőrt. A babapiskóták alját a kávéba mártottam, majd kiraktam velük egy szögletes jénai alját. Erre jött egy adag krém, majd egy marék málna. A rétegezést újra a piskótával folytattam, rá krém, gyümölcs. A tetejére krém került, amit a tálalás előtt megszórtam a maradék málnával és némi kakaóporral.

Jó, ha kicsit összeérik a hűtőben – nálunk erre most nem került sor :-)

forrás: 90 Years of KitchenAid – The Cookbook

Category: desszert, Ennivaló  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*