“Az ember most egyre badarabb
csipognak vígan a madarak,
pittyeg a mobil, hogy föltöltsék,
verseket írnak a költőcskék
Nyilaznak vaksi kis ámorok,
a kisfiúk lelke háborog,
jön a sok anyuka, noszogat,
hordd szépen széjjel a koszokat”
Varró Dániel
Ez a tiramisu is valami egészen másnak indult. Csak elkövettem a hibát, hogy Férj jelenlétében lapozgattam végig a szakácskönyvet, s ő mindjárt rá is bökött erre, hogy inkább ilyet csináljak. Továbbá felhívta a figyelmemet arra a tényre, hogy egy lejáratközeli mascarpone is tartózkodik a hűtőszekrényben, úgyhogy hamar meg lettem győzve.
A babapiskótát is magam készítettem – a Szakácsok könyve receptje alapján – a matchás fiaskó után már nem bízom a bolti változatokban.
A krémet némi kardamom és narancs dobta fel, még a tél ízeit idézve, de a mélyhűtő sarkában talált utolsó zacskó málna már egy kicsit a tavaszcsalogatást volt hivatott jelezni.
Málnás-narancsos tiramisu
kb. 250 g babapiskóta
4 tojás
300 g mascarpone
60 g nádcukor
1 narancs reszelt héja és leve
2 tk őrölt kardamom
egy csipet só
500 ml kávé
100 ml csokoládélikőr
300 g málna
kakaópor
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a cukorral a robotgéppel addig kevertem, míg kivilágosodott és krémszerű lett. Ekkor hozzátettem a mascarponét, a narancs héját, levét és a kardamamomt – és még így együtt is magas fokozaton jól felhabosítottam.
A fehérjéket is keményre vertem a csipet sóval, aztán óvatosan a mascarponés krémbe forgattam.
A kávéhoz hozzáöntöttem a likőrt. A babapiskóták alját a kávéba mártottam, majd kiraktam velük egy szögletes jénai alját. Erre jött egy adag krém, majd egy marék málna. A rétegezést újra a piskótával folytattam, rá krém, gyümölcs. A tetejére krém került, amit a tálalás előtt megszórtam a maradék málnával és némi kakaóporral.
Jó, ha kicsit összeérik a hűtőben – nálunk erre most nem került sor
forrás: 90 Years of KitchenAid – The Cookbook
Vélemény, hozzászólás?