Mióta felfedeztem, hogy a piacon egy-két néni is árul paszternákot, szinte nincs hét, hogy ne kerülne a kosaramba. Legtöbbször sülve végzi, vagy krumplipüré formában, de a márciusi Olive magazinban egy szimpatikusnak látszó új variációt talkáltam.
A kicsit előfőzött paszternákhasábok roppanós, parmezános bundát kaptak, és az olaszos vonalat megtartva romesco mártás dukált hozzá. Ehhez a Szakácsok könyvének receptjét is kicsit beledolgoztam, mert pirított kenyér is került bele. Akár köretnek is használható, nálunk vega vacsoraként funkcionált.
Paszternák parmezános bundában
4 közepes paszternák, tisztítva, hosszában negyedekbe vágva
80 g frissen darált kenyérmorzsa (jobb híjján kész zsemlemorzsa)
150 g parmezán, reszelve
½ tk cayenne bors
1 tojás
liszt
olaj a sütéshez
Egy lábasban sós vizet forraltam, amjd a paszternák hasábokat kb. 10 perc alatt félpuhára főztem.
A kenyérmorzsát egy mélyebb tálban összeforgattam a reszelt parmezánnal, a cayenne borssal és egy csipet sóval. Egy másikba lisztet készítettem ki, a harmadikban pedig felvertem a tojást.
A lecsöpögtetett, félpuha paszternákokat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a sajtos keverékbe forgattam és forró olajban aranybarnára sütöttem.
Romesco mártás
40 g hámozott mandula, szárazon kicsit megpirítva
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 vékony szelet kenyér
1 chilli, kimagozva
75 g aszalt paradicsom
75 g olajban eltett sült paprika
1 ek balzsamecet
A kockára vágott kenyeret ropogósra pirítottam némi olívaolajon a fokhagymával együtt, majd az összes többi hozzávalóval együtt aprítógépbe tettem és simára turmixoltam – az olívaolaj mennyiségét el kell találni, hogy összeálljon a mártás, de ne legyen tocsogós.
S a kinti hidegre való tekintettel egy jókedvre derítő zene, egy régi Voga-Turnovszky szám feldolgozása az Isten Háta Mögött előadásában.
Vélemény, hozzászólás?