Bármilyen hihetetlen, azért a sütiken és fagyikon kívül eszünk ám rendes ételeket is – mondjuk ebben a melegben csak nagyon alapjáraton működök, szempont, hogy minél egyszerűbb legyen és minél kevesebb időt kelljen a tűzhely mellett töltenem.
Ez a franciás káposztás lepény mindkét kritériumnak megfelel, olyan tipikusan teraszra-kiülős-hozzá-rozét-kortyolgatós étel. Még az alapvetően hús+köret párti Férjnek is nagyon ízlett és másnap némi camembert sajttal meggrillezve is isteni volt.
Kelkáposztás lepény (Galette au chou)
fél fej kelkáposzta, felcsíkozva
2 ek olívaolaj
200 g húsos füstölt szalonna, felkockázva
2 tojás
egy csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem, apróra vágva
só, bors
200 g liszt
200 ml tej
A sütőt 180 ºC-ra előmelegítettem.
A káposztát kevés víz felett kicsit megpároltam (tényleg csak kicsit, nehogy összeessen). A szalonnakockákat pici olajon ropogósra sütöttem. A kisült zsiradékkal kikentem egy magasabb falú piteformát.
A ropogós szalonnakockákat összekevertem a tojásokkal, az apróra vágott hagymákkal, a petrezselyemmel és a fűszerekkel. Végül a tejet és a lisztet is hozzáadva tésztaszerű masszát kaptam. Ennek a felét a formába kanalaztam, ment rá a párolt káposzta, majd a másik fél tészta a tetejére.
35 percig sült, amíg szép aranyszínű nem lett.
forrás: Joanne Harris – Francia konyha
Vélemény, hozzászólás?